Tym razem inna wersja śniadaniowych jajek – jajka zapiekane w kokilkach z szynką prosciutto, pesto i oliwkami. Szynka nadaje daniu lekko słonego smaku, który jest dopełniony pesto z bazylii oraz czarnymi oliwkami. Całość wzbogaca dodatek szczypiorku i odrobina sera cheddar. Jest to świetny pomysł na szybkie śniadanie, które będzie idealnym początkiem dnia.
Składniki (dla 2 osób):
- jajka – 4 sztuki
- szynka prosciutto – 8 plasterków
- czarne oliwki – 8 sztuk
- szczypiorek – 2 łyżki
- ser cheddar – 2 łyżki (tarty na drobnej tarce)
- pesto z bazylii – 4 łyżeczki
Przygotowanie (25 minut):
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W kokilkach ułóż po 2 plasterki szynki (na krzyż). Wstaw kokilki do piekarnika na 3-5 minut, żeby szynka się podpiekła.
2. Szczypiorek i oliwki pokrój w plasterki. Ser cheddar zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Do kokilek z podpieczonym prosciutto włóż resztę składników, a na wierzch ostrożnie wbij jajko. Piecz do momentu, aż białko się zetnie – 10 minut będzie ok.
Zapiekane jajka podawaj ze świeżą bagietką lub ciabattą.
Powodzenia i Smacznego!
B.
