Tradycyjnie w niedzielę przychodzi czas na śniadanie mistrzów. Dzisiaj alternatywa do jajek na twardo i jajecznicy. Zapraszam Was na odkrycie całkiem nowego porannego smaku. Zazwyczaj zapiekam jajka w kokilkach, które tym razem zastąpiłem aromatycznymi pomidorami. Dodatkowo do środka dodałem kilka elementów wydobywających smak naszego śniadania: cebulkę dymkę, oliwki, bazylię i szynkę wolno dojrzewającą. Nie ma śniadania bez kanapek. Na dzisiaj wybrałem świeżutką ciabattę, którą przyozdobiłem suszonym pomidorem, oliwkami, szczypiorkiem oraz twardym serem. Zapraszam na nieziemską ucztę, która wywoła prawdziwą burzę na językach! Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- jajka – 4 sztuki niezbyt duże
- pomidory – 4 sztuki twarde i aromatyczne średniej wielkości
- szynka wolno dojrzewająca – kilka bardzo cienkich plastrów
- oliwki czarne – 10 sztuk
- cebula dymka – 1 sztuka mała
- twardy ser – polecam lekko kwaskowaty Pecorino Romano
- świeża bazylia
- pieprz czarny świeżo mielony i sól
- pomidory suszone w zalewie z oliwy – 4 sztuki
- ciabatta – 4 kromki
- ocet balsamiczny – odrobina
Przygotowanie (35 minut):
1. Na początek od pomidorów odkrój górę i wydrąż miąższ ze środka do miseczki (resztki z pomidorów możesz potem to wykorzystać do zrobienia przecieru pomidorowego). Do środka każdego pomidora włóż 1/4 małej dymki drobno pokrojonej, 1,5 oliwki w plasterkach, kilka małych listków bazylii, starty ser i drobno pokrojoną szynkę. Lekko posól i popieprz, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
2. Masz 10 minut na zrobienie ciabatt. Jeśli nie masz bardzo świeżego pieczywa to możesz wstawić kromki na kilka minut do piekarnika, aby się ogrzały. Na chłodną ciabattę wykładamy pomidora suszonego i lekko skrapiamy kromkę oliwą z pomidorów. Wierzch posyp startym serem, dodaj odrobinę posiekanego szczypioru z dymki i jedną oliwkę przekrojoną na pół. Na samej górze możesz ułożyć plasterek szynki i lekko skropić octem balsamicznym.
3. Do każdego pomidora wbij jajko, zapiekaj jeszcze 10 minut, tak aby białką się ścięło, a żółtko było płynne. Całość posól , ozdób listkami bazylii i oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Powodzenia i Smacznego!
B.
