Wiele razy zdarzyło mi się jeść kalmary w cieście zwane także często kalmarami w tempurze. Może wstyd się przyznać, ale kiedyś nawet pokusiłem się o zakup gotowych krążków w cieście. Nie były smaczne, a ich przygotowanie zajmuje tylko minimalnie mniej czasu niż zrobienie wszystkiego od podstaw. Kupiłem całe mrożone kalmary i pociąłem je na krążki. Następnie trzeba było przygotować tempurę i dobrze ją przyprawić. Smażenie to już tylko zwykła formalność. Do kalmarów podałem frytki z marchwi i pietruszki. Bajeczne smaki, których musisz spróbować! Do dzieła!
Składniki (dla 4 osób):
- kalmary w całości – 4 sztuki
- marchewka – 2 bardzo duże
- pietruszka – 2 bardzo duże
- olej ryżowy do smażenia – 0,5 litra
ciasto tempura:
- mąka ryżowa – 1 szklanka
- skrobia kukurydziana – 0,5 szklanki
- żółtko – 2 sztuki
- woda z lodem – 1 szklanka
- sól – 1 łyżeczka
- papryka słodka – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – 0,7 łyżeczki
Przygotowanie (40 minut):
1. Kalmary pokrój w paski grubość 8 – 10 milimetrów. Marchewki i pietruszki pokrój w ćwiartki, tak żeby powstały długie i dość grube frytki.
2. Przygotuj tempurę. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto. Pamiętaj żeby użyta woda była maksymalnie zimna, dzięki temu ciasto będzie dobrze pęczniało podczas smażenia. Krążki kalmarów wymieszaj z ciastem i od razu przystąp do smażenia.
3. Rozgrzej olej na głębokiej patelni do 180 stopni. Przekładaj kalmary po kolei na rozgrzaną fryturę. Pozwól nadmiarowi ciasta spłynąć. Smaż je przez około 2-3 minuty. Usmażone kalmary przekładaj na pergamin, żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Gdy usmażysz całość, przestaw do nagrzanego do 100% piekarnika. Pozwoli to podać kalmary ciepłe. Na tą samą patelnię wyłóż warzywa i smaż 7-9 minut, aż będą chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Podawaj gorące z dodatkiem sosu czosnkowego na bazie majonezu lub z sosem pomidorowym z czosnkiem.
Powodzenia i Smacznego!
B.
