Kalmary w cieście tempura i frytki warzywne

Kalmary w cieście tempura i frytki warzywne

Wiele razy zdarzyło mi się jeść kalmary w cieście zwane także często kalmarami w tempurze. Może wstyd się przyznać, ale kiedyś nawet pokusiłem się o zakup gotowych krążków w cieście. Nie były smaczne, a ich przygotowanie zajmuje tylko minimalnie mniej czasu niż zrobienie wszystkiego od podstaw. Kupiłem całe mrożone kalmary i pociąłem je na krążki. Następnie trzeba było przygotować tempurę i dobrze ją przyprawić. Smażenie to już tylko zwykła formalność. Do kalmarów podałem frytki z marchwi i pietruszki. Bajeczne smaki, których musisz spróbować! Do dzieła!

Składniki (dla 4 osób):

  • kalmary w całości – 4 sztuki
  • marchewka – 2 bardzo duże
  • pietruszka – 2 bardzo duże
  • olej ryżowy do smażenia – 0,5 litra

ciasto tempura:

  • mąka ryżowa – 1 szklanka
  • skrobia kukurydziana – 0,5 szklanki
  • żółtko – 2 sztuki
  • woda z lodem – 1 szklanka
  • sól – 1 łyżeczka
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – 0,7 łyżeczki

Przygotowanie (40 minut):

1. Kalmary pokrój w paski grubość 8 – 10 milimetrów. Marchewki i pietruszki pokrój w ćwiartki, tak żeby powstały długie i dość grube frytki.

2. Przygotuj tempurę. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto. Pamiętaj żeby użyta woda była maksymalnie zimna, dzięki temu ciasto będzie dobrze pęczniało podczas smażenia. Krążki kalmarów wymieszaj z ciastem i od razu przystąp do smażenia.

3. Rozgrzej olej na głębokiej patelni do 180 stopni. Przekładaj kalmary po kolei na rozgrzaną fryturę. Pozwól nadmiarowi ciasta spłynąć. Smaż je przez około 2-3 minuty. Usmażone kalmary przekładaj na pergamin, żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Gdy usmażysz całość, przestaw do nagrzanego do 100% piekarnika. Pozwoli to podać kalmary ciepłe. Na tą samą patelnię wyłóż warzywa i smaż 7-9 minut, aż będą chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Podawaj gorące z dodatkiem sosu czosnkowego na bazie majonezu lub z sosem pomidorowym z czosnkiem.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Kalmary w cieście tempura i frytki warzywne
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *