Kasza kuskus z cebulą, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i pestkami dyni

Kasza kuskus z suszonymi pomidorami

Można znaleźć wiele przepisów na przyrządzenie kaszy kuskus, jednak ten jest znacznie inny. Postanowiłem połączyć kilka prostych składników, które znalazłem pod ręką. Okazuje się, że był to całkiem niezły pomysł. Do kuskusa dodałem wcześniej przygotowane, blanszowane na klarowanym maśle warzywa. Konieczna była cebula i odrobina czosnku jako zaostrzenie nieco monotonnego smaku kaszy. Do tego suszony na słońcu pomidor marynowany w oleju, który dodaje leciutkiej kwasowości oraz liść selera naciowego i posiekane pestki dyni, żeby coś chrupało w ustach. Do dzieła!

Składniki (2 porcje lub jedna dla głodomora):

  • cebula biała – 0,5 dużej
  • seler naciowy – 1 łodyga
  • czosnek – 1 ząbek
  • pomidory suszone w oleju – 5 średnich sztuk
  • pestki dyni – duża łyżka
  • natka pietruszki – 2 łyżki
  • bulion drobiowy – 0,3 litra (proponuję przygotować 1 litr i resztę zamrozić)
  • kasza kuskus – 100 gram
  • sos ostrygowy – 1 duża łyżka

Przygotowanie (15 minut):

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, posól i popieprz, zeszklij na maśle klarowanym. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez chwilę, aż wydobędzie się aromat. Dodaj drobno pokrojonego selera naciowego i smaż jeszcze przez 3 minuty. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj lekko posiekane pestki dyni.

2. Do 1 litra bulionu drobiowego dodaj łyżkę sosu ostrygowego i zagotuj. Przygotowaną mieszaniną zalej kaszę kuskus zgodnie z przepisem. Od razu po zalaniu dodaj wcześniej usmażone składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj na kilka minut i gotowe.

Kaszę możesz także podpiec w małym naczyniu w piekarniku. Nabierze wtedy chrupkości z wierzchu.

Powodzenia i Smacznego
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Kasza kuskus z cebulą, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i pestkami dyni
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *