Kluski z ricotty ze szpinakiem

kluski ze szpinakiem z ricotty i mascarpone

Domowe kluski to jeden z najprostszych do wykonania przepisów. Dzisiaj proponuję alternatywną wersję klasycznych klusek leniwych. Do ich przygotowania użyłem sera ricotta, sera białego i mascarpone. Jako dodatek smakowy posłużył mi szpinak. Tak przygotowane kluski są bardzo delikatne, lekkie i nie będą leżały na żołądku. Do dzieła!

Składniki (dla 2 osób):

  • ricotta – 250 gram
  • mascarpone – 150 gram
  • jajka – 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana – 2 pełne łyżki
  • mąka pszenna – 3 pełnych łyżek (i jeszcze sporo do podsypania)
  • świeży szpinak – 150 gram
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie (40 minut):

1. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki i dopraw dość mocno solą i pieprzem. Na koniec dodaj drobno posiekany szpinak.

2. Teraz najtrudniejsza część: na stolnicę nasyp garść mąki, na wierzch nałóż dużą łyżkę przygotowanej masy. Następnie obsyp z góry lekko mąką i delikatnymi ruchami uformuj wałek. Ciasto jest bardzo mokre i lepkie – tak powinno być. W razie trudności z formowaniem możesz dodać  więcej mąki do ciasta. Przygotowany wałek pokrój na kluseczki.

3. Gotuj w osolonym wrzątku do momentu aż wszystkie kluski wypłyną. Następnie przełóż na talerz i pozostaw na chwilę do odparowania.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Kluski z ricotty ze szpinakiem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *