Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej

placki z soczewicy i kaszy jaglanej

Pomysł na to danie wziął się z posiadania zbyt dużej ilości kaszy jaglanej, którą ugotowałam poprzedniego dnia. Nie wiem jak to się dzieje, ale nigdy nie potrafię jej wymierzyć i zawsze dużo jej zostaje. Ugotowałam więc soczewicę, dorzuciłam jeszcze kilka składników i tak oto proste, sycące i bardzo zdrowe danie wylądowało na naszym stole. Kotlety świetnie komponują się z kwaśnym jogurtem. Do dzieła!

Składniki (około 20 sztuk):

  • kasza jaglana – 2 szklanki ugotowanej
  • soczewica czerwona – 2 szklanki ugotowanej
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki – cały pęczek
  • nasiona słonecznika – garść
  • otręby (u mnie żytnie) – 2 czubate łyżki
  • curry – czubata łyżeczka
  • papryka ostra – pół łyżeczki
  • sól, pieprz

Przygotowanie (ok. 1h, w tym 30 minut pieczenia):

1. Ugotuj oddzielnie kaszę jaglaną i soczewicę. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na patelni, na koniec dodaj czosnek. Poszatkuj natkę pietruszki.

2. W dużej misce wymieszaj składniki: kaszę, soczewicę, dodaj cebulę i czosnek, natkę, słonecznika i otręby. Przypraw curry, ostrą papryką oraz dodaj sól i pieprz według własnych upodobań.

3. Formuj płaskie kotlety o średnicy około 7 cm. Układaj je na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia (żeby nie przywierały). Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Powodzenia i smacznego!
A.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *