Krem z zielonego groszku z miętą i cytrynową śmietaną

Krem z zielonego groszku z miętą i cytrynową śmietaną

Uff… Bardzo rozgrzewająca zupa krem! Zielony groszek idealnie gra z dodatkiem cebuli, czosnku i wyraźną nutą mięty. Smaku dopełnia gałka muszkatołowa i odrobina chilli. Zapomniałbym o bardzo ważnym składniku, bez którego nie było by tej zupy – śmietana cytrynowa. Całość może wydawać się dość odważna, ale jest zdrowa i przepyszna! Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • zielony groszek – 0,5 kg (użyłem mrożonego)
  • bulion wieprzowy lub drobiowy – 1 litr
  • mięta – 8 sporych listków
  • cebula dymka – 1 duża (średnica 6cm)
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryczka chilli – 0,25 sztuki
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki
  • śmietana 36% – 200 gram
  • sok z cytryny – 1 łyżka

Przygotowanie (10 + 20 minut):

1. Cebulę pokrój w kostkę. Miętę, czosnek i papryczkę posiekaj. W garnku, na maśle klarowanym zeszklij cebulę z czosnkiem i ostrą papryczkę. Dodaj zielony groszek oraz liście mięty i duś wszystko przez 5 minut. Do warzyw wlej bulion i poczekaj aż całość się zagotuje.

2. Zagotowane składniki dokładnie zmiksuj i dopraw solą oraz gałką muszkatołową. Zmiksowaną zupę przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach i ponownie zagotuj.

3. W międzyczasie ubijaj śmietanę z dodatkiem soku z cytryny przez 30 sekund – mocno zgęstnieje.

Zupę krem z groszku podawaj z dodatkiem cytrynowej śmietany i listkiem mięty.

Powodzenie i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Krem z zielonego groszku z miętą i cytrynową śmietaną
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *