Krewetki w sosie kokosowym z kolendrą

Krewetki z sosem kokosowym i kolendrą

Aromatyczne krewetki w sosie kokosowym z dodatkiem sporej ilości kolendry to zdecydowanie moje ulubione danie. Jest ono wyjątkowo szybkie w przygotowaniu i nieziemsko smaczne. Delikatne krewetki marynowane w czosnku, kolendrze, soku z cytryny i papryczkach pepperoni doskonale kontrastują ze słodyczą mleka kokosowego zawartego w sosie. Gorąco polecam!

Składniki (dla 2 osób):

  • krewetki (najlepiej te największe) – 300 gram
  • czosnek – 3 średnie ząbki
  • świeży imbir – 10 gram (około 1,2 cm lub duża łyżka)
  • sok z cytryny – 0,5 cytryny
  • oliwa do smażenia – 30 ml
  • papryczka pepperoni – 1 duża długa sztuka (sprawdź czy nie jest zbyt pikantna – łatwo się pomylić)
  • mielona kurkuma – 0,7 łyżeczki
  • sól
  • mleko kokosowe w puszce – 250 ml
  • liście świeżej kolendry – 3 łyżki
  • pieprz czarny świeżo mielony – 0,5 łyżeczki

Przygotowanie (25 minut):

1. Krewetki umyj i oczyść z łupinek i jelita, jeśli masz nieobgotowane (szare) to nie musisz ich wcześniej gotować. Czosnek drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Papryczką posiekaj w drobną kostkę i koniecznie usuń z niej pestki. Liście kolendry posiekaj niezbyt drobno.

2. Krewetki wrzuć do miski i dodaj do nich czosnek, sok z cytryny, oliwę do smażenia, połowę posiekanej kolendry, czarny pieprz oraz imbir, następnie dopraw szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut do zamarynowania.

3. Zawartość miski wylej na dobrze rozgrzaną patelnię i lekko obsmaż krewetki z obu stron. Nie powinno to zająć więcej niż 2 minuty. Na patelnię dołóż mleko kokosowe, gotuj przez kolejne 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodaj resztę posiekanej kolendry i gotuj jeszcze 3 minuty, cały czas na dużym ogniu.

Krewetki podawaj przyozdobione liśćmi kolendry. Doskonale będą smakować z aromatycznym ryżem z tego przepisu, który przygotujesz równie szybko jak krewetki.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Krewetki w sosie kokosowym z kolendrą
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *