Aromatyczne krewetki w sosie kokosowym z dodatkiem sporej ilości kolendry to zdecydowanie moje ulubione danie. Jest ono wyjątkowo szybkie w przygotowaniu i nieziemsko smaczne. Delikatne krewetki marynowane w czosnku, kolendrze, soku z cytryny i papryczkach pepperoni doskonale kontrastują ze słodyczą mleka kokosowego zawartego w sosie. Gorąco polecam!
Składniki (dla 2 osób):
- krewetki (najlepiej te największe) – 300 gram
- czosnek – 3 średnie ząbki
- świeży imbir – 10 gram (około 1,2 cm lub duża łyżka)
- sok z cytryny – 0,5 cytryny
- oliwa do smażenia – 30 ml
- papryczka pepperoni – 1 duża długa sztuka (sprawdź czy nie jest zbyt pikantna – łatwo się pomylić)
- mielona kurkuma – 0,7 łyżeczki
- sól
- mleko kokosowe w puszce – 250 ml
- liście świeżej kolendry – 3 łyżki
- pieprz czarny świeżo mielony – 0,5 łyżeczki
Przygotowanie (25 minut):
1. Krewetki umyj i oczyść z łupinek i jelita, jeśli masz nieobgotowane (szare) to nie musisz ich wcześniej gotować. Czosnek drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Papryczką posiekaj w drobną kostkę i koniecznie usuń z niej pestki. Liście kolendry posiekaj niezbyt drobno.
2. Krewetki wrzuć do miski i dodaj do nich czosnek, sok z cytryny, oliwę do smażenia, połowę posiekanej kolendry, czarny pieprz oraz imbir, następnie dopraw szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut do zamarynowania.
3. Zawartość miski wylej na dobrze rozgrzaną patelnię i lekko obsmaż krewetki z obu stron. Nie powinno to zająć więcej niż 2 minuty. Na patelnię dołóż mleko kokosowe, gotuj przez kolejne 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodaj resztę posiekanej kolendry i gotuj jeszcze 3 minuty, cały czas na dużym ogniu.
Krewetki podawaj przyozdobione liśćmi kolendry. Doskonale będą smakować z aromatycznym ryżem z tego przepisu, który przygotujesz równie szybko jak krewetki.
Powodzenia i Smacznego!
B.
