Zastanawiasz się jaką przekąskę podać, żeby zaskoczyć znajomych? Kulki chlebowe, a właściwie mini bułeczki sprawdzą się wprost idealnie. Dokładnie takie kulki chlebowe jadłem kiedyś w jednej z włoskich restauracji kilka lat temu. Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku, a przede wszystkim świeżutkie i cieplutkie. Do mini bułeczek koniecznie trzeba podać jakieś dipy, w tym przypadku z czarnych oliwek, suszonych pomidorów, rukoli, musztardowy balsamico i klasyczny czosnkowy. Do dzieła!
Składniki (ok 95 bułeczek):
- mąka pszenna typ 500 lub 550 – 900 gram
- ciepła woda – 2,2 szklanki
- świeże drożdże – 60 gram
- oliwa z oliwek – 5 łyżek
- sól – 2,5 płaskiej łyżeczki
- cukier – 1 łyżeczka
dip z oliwek:
- czarne oliwki – 15 sztuk
- woda z oliwek – 3 łyżki
dip z rukoli:
- świeża rukola – duża garść
- sok z połowy limonki
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- miód – 1 łyżeczka
- olej sezamowy – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
dip z suszonych pomidorów:
- pomidory suszone w oleju roślinnym – 8 sztuk (nie odsączone z oleju)
dip musztardowy balsamico:
- musztarda sarepska – 1 duża łyżeczka
- miód – 1 duża łyżeczka
- ocet balsamiczny – 3 łyżeczki
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
dip czosnkowy:
- jogurt naturalny – 70 gram
- majonez – 1 łyżka
- czosnek – 2 duże ząbki
- sól i świeżo mielony pieprz czarny
Przygotowanie (45 minut):
1. Zrób ciasto. Mąkę przesiej do miski. Drożdże zmieszaj z połową szklanki odmierzonej wcześniej ciepłej wody i łyżeczką cukru. Do mąki dodaj drożdże (jak będą porządnie pracowały), oliwę i sól. Wodę dodawaj porcjami, czasem może się okazać, że nie trzeba dodawać całej. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż stanie się jednolite i gładkie. Powinno się bardzo delikatnie przylepiać do dłoni. Miskę, w której wyrabiałeś ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia.
2. W tym czasie przygotuj sosy – składniki na każdy z nich zmiksuj.
3. Z ciasta ulep długi wałek o średnicy 3 centymetrów i pokrój go na kawałki centymetrowej długości. Z kawałków ulep kulki i ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Powodzenia i Smacznego!
B.

Brakuje tylko masła czosnkowego:)
A to racja! Następnym razem też dodam 🙂