Kulki chlebowe z aromatycznymi sosami

Kulki chlebowe z sosami

Zastanawiasz się jaką przekąskę podać, żeby zaskoczyć znajomych? Kulki chlebowe, a właściwie mini bułeczki sprawdzą się wprost idealnie. Dokładnie takie kulki chlebowe jadłem kiedyś w jednej z włoskich restauracji kilka lat temu. Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku, a przede wszystkim świeżutkie i cieplutkie. Do mini bułeczek koniecznie trzeba podać jakieś dipy, w tym przypadku z czarnych oliwek, suszonych pomidorów, rukoli, musztardowy balsamico i klasyczny czosnkowy. Do dzieła!

Składniki (ok 95 bułeczek):

  • mąka pszenna typ 500 lub 550 – 900 gram
  • ciepła woda – 2,2 szklanki
  • świeże drożdże – 60 gram
  • oliwa z oliwek – 5 łyżek
  • sól – 2,5 płaskiej łyżeczki
  • cukier – 1 łyżeczka

dip z oliwek:

  • czarne oliwki – 15 sztuk
  • woda z oliwek – 3 łyżki

dip z rukoli:

  • świeża rukola – duża garść
  • sok z połowy limonki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • miód – 1 łyżeczka
  • olej sezamowy – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

dip z suszonych pomidorów:

  • pomidory suszone w oleju roślinnym – 8 sztuk (nie odsączone z oleju)

dip musztardowy balsamico:

  • musztarda sarepska – 1 duża łyżeczka
  • miód – 1 duża łyżeczka
  • ocet balsamiczny – 3 łyżeczki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

dip czosnkowy:

  • jogurt naturalny – 70 gram
  • majonez – 1 łyżka
  • czosnek – 2 duże ząbki
  • sól i świeżo mielony pieprz czarny

Przygotowanie (45 minut):

1. Zrób ciasto. Mąkę przesiej do miski. Drożdże zmieszaj z połową szklanki odmierzonej wcześniej ciepłej wody i łyżeczką cukru. Do mąki dodaj drożdże (jak będą porządnie pracowały), oliwę i sól. Wodę dodawaj porcjami, czasem może się okazać, że nie trzeba dodawać całej. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż stanie się jednolite i gładkie. Powinno się bardzo delikatnie przylepiać do dłoni. Miskę, w której wyrabiałeś ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia.

2. W tym czasie przygotuj sosy – składniki na każdy z nich zmiksuj.

3. Z ciasta ulep długi wałek o średnicy 3 centymetrów i pokrój go na kawałki centymetrowej długości. Z kawałków ulep kulki i ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Kulki chlebowe z aromatycznymi sosami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

2 Replies to “Kulki chlebowe z aromatycznymi sosami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *