Kuchnia indyjska pasjonuje mnie już od wielu lat. Jest niezwykle aromatyczna i dość ostra. Dzisiaj przygotowałem bardzo proste danie – kurczaka masala. Znajdziesz tutaj ogrom smaków. Na pierwszy plan wysuwają się kolendra i garam masala (indyjska mieszanka przypraw używana w wielu daniach kuchni indyjskiej). Ponadto wyczujesz również bardzo wyraźną nutę imbiru, czosnku i limonki. Całość dopełnia jeszcze kilka składników i oczywiście słodkie mleko kokosowe. Do większości dań indyjskich, jako dodatek, najlepiej podać ryż basmati lub tradycyjne placki naan (są one również dość szybkie w wykonaniu).
Składniki (2 porcje):
- mleko kokosowe – 1 puszka
- kolendra – 1 pęczek
- mięta – 1 garść luźnych liści
- czosnek – 3 ząbki
- przyprawa garam masala – 1 pełna łyżka
- imbir – 1 łyżka (posiekany)
- woda – 0,25 szklanki
- czerwona ostra papryczka – 1 łyżeczka posiekanej (płaska)
- cebula czerwona – 1 nieduża
- kurczak – 500 gram
- sól, pieprz – wedle uznania
- sok z limonki – 0,5 limonki
Przygotowanie (20 +30 minut):
1. Najpierw zielona pasta. Do naczynia blendera włóż miętę, kolendrę, czosnek, ostrą paprykę, imbir, posiekaną cebulę oraz dolej wody. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę i dopraw solą i pieprzem.
2. Kurczaka pokrój w paski, następnie w jeszcze mniejsze paski w poprzek włókien. Zamarynuj go przez 10 minut w przygotowanej zielonej paście curry.
3. Kurczaka obsmaż na dużej patelni razem z marynatą przez kilka minut. Następnie dodaj mleko kokosowe i garam masala. Dopraw sokiem z limonki i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje – około 30 minut.
Kurczaka możesz podawać z ryżem lub indyjskimi plackami naan z tego przepisu.
Powodzenia i Smacznego!
B.






mniam! musiało być przepyszne, również kocham indyjskie dania 🙂
Jak lubisz indyjską kuchnię, to koniecznie wypróbuj ten przepis..