Kurczak tandoori z ryżem szafranowym i pieczoną cukinią

Kurczak tandoori

Dzisiaj prezentuję klasyczne danie kuchni indyjskiej – aromatycznego kurczaka tandoori z dodatkiem ryżu szafranowego i pieczonej cukinii. W tym specjale łączą się smaki aromatycznych przypraw, mięsa i ryżu szafranowego. Do tego cukinia pieczona z suszonymi pomidorami i fetą. Całość można lekko skropić białym sosem na bazie jogurtu z cytryną i czosnkiem lub kolendrą. Jest to nie tylko pyszny, ale też bardzo szybki obiad. Do dzieła!

Składniki (dla 2 osób):

  • podwójna pierś kurczaka – 400 gram
  • przyprawa tandoori – 1 łyżka
  • ziarna kolendry – 0,5 łyżeczki
  • mielony imbir – 0,5 łyżeczki
  • czosnek – 2 duże ząbki
  • cytryna – 3 łyżeczki
  • olej roślinny – 2 łyżki
  • ryż basmati – 100 gram
  • szafran – szczypta
  • cukinia – 1 średnia sztuka
  • suszone pomidory – 5-6 sztuk (do wypełnienia cukinii)
  • ser feta – 80 gram (0,3 kostki)
  • sól, pieprz
  • biały sos na bazie jogurtu i kolendry lub mięty

Przygotowanie (15 minut + 30 minut)

1. Przygotuj kurczaka, pokrój w medaliony wielkości 6×3 cm. Ziarna kolendry rozetrzyj w moździerzu. Zmieszaj kurczaka z przyprawami: tandoori, ziarna kolendry, imbir, czosnek, olej, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce do zamarynowania na minimum 30 minut (najlepiej przygotować rano albo poprzedniego dnia). Tak przygotowanego kurczaka obsmaż z obu stron na dużym ogniu. Na patelnię nie trzeba dodawać oleju bo jest już w marynacie. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st. na 10 minut aby się przypiekł.

2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty szafranu.

3. Cukinię przekrój na pół po długości i wyjmij pestki. Do środka dodaj pokrojone w paski pomidory suszone, na wierzch połóż plastry sera feta. Całość posyp pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st. na 20 minut.

Danie podawaj z jogurtowym sosem na bazie kolendry lub mięty z tego przepisu.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Kurczak tandoori z ryżem szafranowym i pieczoną cukinią
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *