Dzisiaj prezentuję klasyczne danie kuchni indyjskiej – aromatycznego kurczaka tandoori z dodatkiem ryżu szafranowego i pieczonej cukinii. W tym specjale łączą się smaki aromatycznych przypraw, mięsa i ryżu szafranowego. Do tego cukinia pieczona z suszonymi pomidorami i fetą. Całość można lekko skropić białym sosem na bazie jogurtu z cytryną i czosnkiem lub kolendrą. Jest to nie tylko pyszny, ale też bardzo szybki obiad. Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś kurczaka – 400 gram
- przyprawa tandoori – 1 łyżka
- ziarna kolendry – 0,5 łyżeczki
- mielony imbir – 0,5 łyżeczki
- czosnek – 2 duże ząbki
- cytryna – 3 łyżeczki
- olej roślinny – 2 łyżki
- ryż basmati – 100 gram
- szafran – szczypta
- cukinia – 1 średnia sztuka
- suszone pomidory – 5-6 sztuk (do wypełnienia cukinii)
- ser feta – 80 gram (0,3 kostki)
- sól, pieprz
- biały sos na bazie jogurtu i kolendry lub mięty
Przygotowanie (15 minut + 30 minut)
1. Przygotuj kurczaka, pokrój w medaliony wielkości 6×3 cm. Ziarna kolendry rozetrzyj w moździerzu. Zmieszaj kurczaka z przyprawami: tandoori, ziarna kolendry, imbir, czosnek, olej, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce do zamarynowania na minimum 30 minut (najlepiej przygotować rano albo poprzedniego dnia). Tak przygotowanego kurczaka obsmaż z obu stron na dużym ogniu. Na patelnię nie trzeba dodawać oleju bo jest już w marynacie. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st. na 10 minut aby się przypiekł.
2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty szafranu.
3. Cukinię przekrój na pół po długości i wyjmij pestki. Do środka dodaj pokrojone w paski pomidory suszone, na wierzch połóż plastry sera feta. Całość posyp pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st. na 20 minut.
Danie podawaj z jogurtowym sosem na bazie kolendry lub mięty z tego przepisu.
Powodzenia i Smacznego!
B.
