Długo myślałem co by najlepiej przygotować na dzisiejszy obiad. Dzień wcześniej ugotowałem piersi kurczaka w bulionie, który mi pozostał i stwierdziłem, że na pewno coś da się z nimi zrobić. Wpadłem na dość prosty pomysł na szybki obiad. Kurczak w czerwonym i bardzo lekkim sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i natki pietruszki. Był to strzał w dziesiątkę! Do sosu dodałem jeszcze białą cebulę oraz czosnek. Dla nadania subtelnej ostrości świetnie sprawdziła się papryczka pepperoni. Jest ona jedynie delikatnie pikantna. Cały sos postanowiłem zaprawić odrobiną kwaśnej śmietany, co dodało mojemu daniu niepowtarzalnego koloru i nieco rozrzedziło bardzo intensywny smak pomidorów. Kurczak w takim sosie idealnie grał w akompaniamencie ryżu basmati. Pyszności! Do dzieła!
Składniki (2-4 porcje):
- piersi kurczaka – 3 pojedyncze
- mielona papryka słodka – 1 duża łyżka
- bulion z kurczaka – 1,5 szklanki (tzw. rosół)
- cebula biała – 1 nieduża
- czosnek – 3 ząbki
- papryczka pepperoni – 1 sztuka
- natka pietruszki – 3 łyżki
- koncentrat pomidorowy – 2 duże łyżeczki
- pieczarki – 8 sztuk (średnica 3-4 cm)
- oliwa z oliwek – do smażenia
- kwaśna śmietana – 2 duże łyżki
- ryż basmati – 200 gram
- sól, pieprz kolorowy
Przygotowanie (40 minut):
1. Piersi kurczaka ugotuj w bulionie. Zostaw do ostygnięcia, zachowaj szklankę bulionu. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki, natkę pietruszki i papryczkę pepperoni posiekaj, pieczarki pokrój w plasterki. Ugotowanego kurczaka pokrój w plastry w poprzek włókien. Ryż basmati ugotuj w osolonej wodzie.
2. Na dużej patelni, na dużym ogniu blanszuj pieczarki z odrobiną oliwy i soli. Przełóż je do osobnego naczynia. Następnie na patelnię dodaj cebulę, czosnek i ostrą papryczkę. Poczekaj aż cebula się zeszkli i zalej wszystko 1 szklanką bulionu. Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę i dokładnie wymieszaj. Dołóż posiekaną natkę pietruszki i poczekaj aż sos zacznie się gotować. Przelej do naczynia blendera i zmiksuj. Spowoduje to wstępne zgęstnienie sosu.
3. Przełóż sos z powrotem na patelnię i dodaj pokrojonego kurczaka. Domieszaj do sosu kwaśną śmietanę i poczekaj kilka minut aż sos odpowiedni się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem.
Mięso razem z sosem podawaj razem z sypkim ryżem basmati z łyżką kwaśnej śmietany na wierzchu.
Powodzenia i Smacznego!
B.
