Sezon grillowy w pełni, więc warto przedstawić jedynego w swoim rodzaju kurczaka z grilla. Soczyste piersi kurczaka, pokrojone w dużą kostkę nadziałem na patyczki do szaszłyków. Wcześniej pozostawiłem je do marynowania w occie balsamicznym i miodzie. Muszę przyznać, że nie jestem zwolennikiem słodkiego mięsa, jednak to wyszło przepyszne, z lekką nutką pikanterii. Całości dopełniła sałatka z roszponki, z dodatkiem ziaren granatu, sera rokpol i orzechami włoskimi. Jest to pełnowartościowy posiłek, który możesz przygotować na grillu w kilkanaście minut. Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- podwójna pierś kurczaka – ok. 500 gram
- ocet balsamiczny – 5 łyżek
- miód – 7 łyżeczek (użyłem lipowego)
- sól, pieprz
- sałatka z roszponki z tego przepisu
Przygotowanie (10+30 minut):
1. Piersi kurczaka umyj, opraw i pokrój w dużą kostkę w poprzek włókien.
2. Przygotuj marynatę – zmieszaj ocet balsamiczny i miód. Jeśli miód jest skrystalizowany marynatę podgrzej lekko w rondelku, aż składniki się połączą.
3. Kurczaka zalej marynatą i odstaw do lodówki na 15-30 minut. Pozostałą marynatę przelej do rondelka i zagotuj, następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 10 minut, aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Nie przejmuj się jeśli będzie zbyt rzadki, zgęstnieje bardziej podczas stygnięcia.
4. Zamarynowanego kurczaka nadziej na patyczki do szaszłyków i piecz na grillu przez 2-3 minuty. Upieczone szaszłyki z kurczaka posmaruj sosem miodowym balsamico za pomocą pędzelka.
Szaszłyki z grilla świetnie smakują z sałatką z roszponki z tego przepisu.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Grillowanie to sposób na szybkie i smaczne posiłki i taki właśnie przygotujemy według tego przepisu.Te szaszłyki będą często trafiały na nasz ruszt 🙂