Szybki obiad wspólnie z przyjaciółmi? Wybór padł na najbardziej popularne danie kuchni meksykańskiej. Mowa o burrito. Świeże, wołowe mięso mielone fantastycznie komponuje się z czerwonym sosem pomidorowym przyrządzonym z całych pomidorów. Aby nasze danie nie było zbyt mdłe dodałem także czerwoną cebulę i odrobinę czosnku. Całość przełamuje słodycz żółtej kukurydzy i odrobina blanszowanych pieczarek. Na koniec szczypta witamin, czyli liście świeżego szpinaku. Można by powiedzieć, że ich dodatek nieco ginie w całości potrawy, ale nadają delikatny charakter w nadzieniu. Wszystkie te składniki zostały zawinięte w pszenną tortillę, ale możecie śmiało użyć tortillę kukurydzianą. Całości dopełnia sos jogurtowy z dodatkiem mięty, co sprawia, że burrito nabiera bardzo odświeżającej nuty. Do dzieła!
Składniki (dla 4 osób):
- tortille pszenne lub kukurydziane – 8 sztuk
- mięso mielone wołowe – 500 gram
- kukurydza – 1 puszka
- cebula czerwona – 1 sztuka średnia
- pomidory całe w puszce – 400 gram
- pieczarki – 6 sztuk
- czosnek – 2 ząbki
- liście szpinaku – duża garść
- jogurt naturalny – 400 gram
- papryczki pepperoni – 2-3 sztuki (opcja na ostre burrito)
- świeży tymianek – 2 łyżki
- świeża mięta – 2 łyżki posiekanych listków
- masło klarowane – 2x jedna łyżeczka
- sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie (40 minut):
1. Cebulę pokrój w kostkę, pomidory (nieodsączone) lekko rozgnieć, pieczarki pokrój w plasterki, szpinak lekko posiekaj, czosnek pokrój w drobną kostkę, papryczki (jeśli używasz) w drobną kostkę, tymianek i miętę posiekaj. Mięso mielone zmieszaj z cebulką, czosnkiem i tymiankiem, dopraw solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego, na dużym ogniu blanszuj lekko posolone pieczarki. Przełóż je do miski. Na tej samej patelni usmaż mięso z przyprawami, cały czas mieszaj. Gdy mięso będzie gotowe i puści trochę sosu, dodaj rozdrobnione pomidory i szpinak (jeśli używasz ostrych papryczek to też je dodaj). Smaż jeszcze około 5 minut na dużym ogniu i dodaj kukurydzę oraz pieczarki. Poczekaj aż sos dostatecznie odparuje (tortille nie będą wtedy przemiękać). Dopraw farsz solą i pieprzem. Pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.
3. W międzyczasie przygotuj sos. Zmieszaj jogurt z posiekanymi liśćmi mięty, dopraw solą i pieprzem.
4. Na każdą tortillę wyłóż 1/8 przygotowanego farszu i zawiń w formę naleśnika. Tak przygotowane burrito przełóż na grill lub do pieca na kilka minut w celu podgrzania. Do środka możesz też dodać liście sałaty i plasterki świeżego pomidora.
Burrito podawaj polane sosem miętowym na bazie jogurtu naturalnego.
Powodzenia i Smacznego!
B.





