Dziś przedstawiam kolejny przepis na rybę: soczysty łosoś podany z migdałami. Jest to bardzo delikatna, choć nieco tłusta ryba. Dzisiaj zastosowałem marynatę z miodu i odrobiny czosnku. Na wierzchu znalazły się prażone migdały, aromatyczny czerwony pieprz i natka pietruszki. Pamiętajcie, że do ryby nie może też zabraknąć odrobiny cytryny. Przepis jest bardzo prosty, ale muszę nieskromnie przyznać, że to jedna z lepszych ryb jakie mi wyszły! Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- łosoś filet – 600 gram (tym razem miałem fileta bez skóry)
- oliwa z oliwek- 2 łyżki
- czosnek – 3 ząbki
- miód – 1 łyżeczka
- płatki migdałów – 1 łyżka
- natka pietruszki – 1 łyżka
- czerwony suszony pieprz – 0,5 łyżki
- sok z cytryny – odrobina do skropienia
- sól, pieprz
Przygotowanie (25 minut):
1. Łososia ułóż w lekko nasmarowanym oliwą naczyniu do pieczenia. Zmieszaj oliwę, miód i posiekany czosnek. Tak przygotowaną marynatą posmaruj łososia dokładnie z wierzchu. Możesz go teraz delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Rybę piecz w 190 stopniach (bez termoobiegu) przez około 12-15 minut.
2. Płatki migdałów upraż na patelni. Przesyp je do miski i zmieszaj z natką pietruszki i rozgniecionymi kulkami czerwonego pieprzu.
3. Łososia wyjmij z pieca i daj mu odpocząć 3 minuty. Przełóż na talerz, posyp przygotowaną mieszanką migdałową, a z wierzchu skrop sokiem z cytryny.
Podawaj z dowolnymi dodatkami. Ja użyłem aromatycznego ryżu basmati z dodatkiem imbiru i trawy cytrynowej.
Powodzenia i Smacznego!
B.





