Łosoś w marynacie czosnkowo miodowej z migdałami

łosoś w migdałach z sosem miodowym czosnkiem

Dziś przedstawiam kolejny przepis na rybę: soczysty łosoś podany z migdałami. Jest to bardzo delikatna, choć nieco tłusta ryba. Dzisiaj zastosowałem marynatę z miodu i odrobiny czosnku. Na wierzchu znalazły się prażone migdały, aromatyczny czerwony pieprz i natka pietruszki. Pamiętajcie, że do ryby nie może też zabraknąć odrobiny cytryny. Przepis jest bardzo prosty, ale muszę nieskromnie przyznać, że to jedna z lepszych ryb jakie mi wyszły! Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • łosoś filet – 600 gram (tym razem miałem fileta bez skóry)
  • oliwa z oliwek- 2 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki
  • miód – 1 łyżeczka
  • płatki migdałów – 1 łyżka
  • natka pietruszki – 1 łyżka
  • czerwony suszony pieprz – 0,5 łyżki
  • sok z cytryny – odrobina do skropienia
  • sól, pieprz

Przygotowanie (25 minut):

1. Łososia ułóż w lekko nasmarowanym oliwą naczyniu do pieczenia. Zmieszaj oliwę, miód i posiekany czosnek. Tak przygotowaną marynatą posmaruj łososia dokładnie z wierzchu. Możesz go teraz delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Rybę piecz w 190 stopniach (bez termoobiegu) przez około 12-15 minut.

2. Płatki migdałów upraż na patelni. Przesyp je do miski i zmieszaj z natką pietruszki i rozgniecionymi kulkami czerwonego pieprzu.

3. Łososia wyjmij z pieca i daj mu odpocząć 3 minuty. Przełóż na talerz, posyp przygotowaną mieszanką migdałową, a z wierzchu skrop sokiem z cytryny.

Podawaj z dowolnymi dodatkami. Ja użyłem aromatycznego ryżu basmati z dodatkiem imbiru i trawy cytrynowej.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Łosoś w marynacie czosnkowo miodowej z migdałami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *