Łosoś zapiekany pod pomidorową salsą z dodatkiem musztardy

Łosoś zapiekany pod pomidorową salsą z dodatkiem musztardy i szparagi

Ostatnio dosyć mocno inspiruje mnie kuchnia meksykańska. Tym razem przyszedł mi do głowy pomysł na łososia zapiekanego pod salsą pomidorową z dodatkiem musztardy. Podstawą takiej salsy są pomidory krojone z dodatkiem chilli, blanszowana cebula i czosnek, sok z limonki i musztarda. Taki dobór składników gwarantuje odpowiednią pikanterię, słodycz i delikatną kwasowość. Jako zielony dodatek wybrałem szparagi, jednak to wyłącznie dodatek i nie stanowi najistotniejszej części dania. Do dzieła!

Składniki (dla 2 osób):

  • świeży łosoś – 300 gram (2 filety razem ze skórą)
  • pomidory krojone z dodatkiem chilli – 200 gram
  • cebula – 0,5 średniej lub małej sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • sok z limonki – 0,4 sztuki
  • musztarda sarepska lub dijon – 2 duże łyżeczki
  • szparagi 10 sztuk

Przygotowanie (35 minut):

1. Przygotuj salsę pomidorowo – musztardową. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Blanszuj na patelni kilka minut i przełóż do miski. Dodaj krojone pomidory, sok z limonki, musztardę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

2. Łososia umyj, oczyść i osusz. Ułóż w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Każdy kawałek ryby lekko posól i popieprz. Na tak przygotowane filety wyłóż przygotowaną salsę (jedynie na wierzch). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 13 – 15 minut.

3. Szparagi oczyść i obgotuj w osolonej wodzie.

Łososia wyłóż na talerz. Podawaj koniecznie z ćwiartką limonki lub cytryny.Jako dodatek polecam ryż.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Łosoś zapiekany pod pomidorową salsą z dodatkiem musztardy
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *