Od jakiegoś czasu testuję różne przepisy kuchni azjatyckiej. Postanowiłem się podzielić jednym z nich. Przygotowanie tego obiadu jest wręcz banalne, a co najważniejsze bardzo szybkie. Makaron świetnie się komponuje z mieszanką sosu sojowego i octu ryżowego. Dodatek świeżego imbiru dodaje lekkiej pikanterii, a sezam sprawia, że całość staje się niezwykła. Nie mogło też zabraknąć natki pietruszki i świeżego szczypioru. Koniec opowiadania, do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- makaron spaghetti lub ryżowy – 250 gram
- piersi kurczaka – 300 gram
- świeży imbir – 1 łyżka
- sos sojowy – 3 łyżki
- ocet ryżowy – 3 łyżki
- olej sezamowy – 1 łyżka
- natka pietruszki – 0,5 pęczka
- szczypior dymki – 2 łyżki
- sezam – 1 łyżka
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie (25 minut):
1. Kurczaka pokrój w medaliony. Zamarynuj go przez 10 minut w mieszaninie 1 łyżki octu ryżowego, 1 łyżce sosu sojowego i 1 łyżce oleju.
2. Teraz sos do makaronu.: w misce zmieszaj 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę posiekanego imbiru, odrobinę pieprzu. Natkę lekko posiekaj, szczypior pokrój w plasterki.
3. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. W międzyczasie usmaż kurczaka i pokrój go w drobną kostkę. Makaron odlej pozostawiając 0,5 szklanki wody, przełóż go z powrotem do garnka. Zmieszaj przygotowany sos z makaronem, następnie dodaj kurczaka i natkę pietruszki. Przełóż makaron na talerze, a na wierzch wysyp ziarna sezamu i szczypior. Możesz też delikatnie pokropić sosem sojowym.
Powodzenia i Smacznego!
B.





