Tradycyjnym i jednym z najprostszych dań kuchni włoskiej jest spaghetti marinara ze wspaniałym sosem na bazie pomidorów z dodatkiem bazylii. Jest to danie ciekawe, szybkie w przygotowaniu i wykwintne jednocześnie. Jako, że postanowiłem przygotować kilka przepisów z serii fit, to makaron zastąpiłem marchwią w najczystszej postaci. Połączenie smaków gra rewelacyjnie. Musicie spróbować!
Składniki (2 porcje na lunch lub 1 obiad):
- marchew – 5 szt. pokrojone we wstążki za pomocą obieraczki do warzyw
- pieczarki – 8 szt. małych
- szalotka – 1 szt.
- czosnek – 2 małe ząbki
- passata pomidorowa – 1 szklanka (250 ml)
- pomidory koktajlowe – 8 szt. słodkich
- świeża bazylia – 2 duże łyżki + trochę do posypania
- parmezan – dosłownie odrobina do posypania
- sól, pieprz – mała szczypta
Przygotowanie (35 minut):
1. Zagrzej duży garnek osolonej wody. Marchew pokrój w długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Pieczarki pokrój w grube plastry. Bazylię, szalotkę i czosnek posiekaj. Pomidorki potnij na ćwiartki.
2. W rondlu na odrobinie masła podsmaż przez minutę cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki i lekko posól i popieprz. Po kolejnej minucie dodaj przecier pomidorowy, a po kolejnych 2 minutach bazylię. Sos gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
3. Gdy sos będzie na ukończeniu, do wrzącej wody dodaj marchew. Garnek powinien być ustawiony na dużym palniku z maksymalną mocą. Po dodaniu marchwi woda przestanie bulgotać, po około 3 minutach znowu zacznie wrzeć i będzie to najwłaściwszy moment aby odlać zawartość garnka.
4. Marchew wymieszaj z sosem, dodaj pomidory koktajlowe. Całość posyp bazylią i parmezanem.
Powodzenia i Smacznego!
B.





