Makaron z burakiem i makiem

makaron z burakiem i makiem

Jesień za oknem, więc na rozweselenie danie o bardzo wyrazistym kolorze i całkowicie niepowtarzalnym smaku. Połączenie makaronu z burakami było dla mnie nowym wyzwaniem, ale uzyskany efekt zaskakuje! Jak powszechnie wiadomo buraki najlepiej smakują zakwaszone, stąd dodatek soku z cytryny i octu balsamicznego. Dla przełamania dodałem sporo tymianku i nasiona maku. Na efekt końcowy tego dania wpływa nie tylko przepiękny kolor, ale również całkowicie zaskakujący, odkryty na nowo buraczany smak! Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • makaron typu rurki – 300 gram
  • buraki – 4 małe
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • świeży tymianek – 3 łyżeczki (płaskie)
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • sok z cytryny – 0,5 cytryny (małej)
  • parmezan – 4 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki
  • śmietana – 2 łyżki
  • nasiona maku – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie (45 minut):

1. Buraki obierz ze skórki i potnij w kostkę. Zmieszaj posiekany tymianek, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz z przygotowanymi burakami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Kilka minut przed końcem posyp buraki posiekanym czosnkiem.

2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Upieczone buraki zmiksuj z 10 łyżkami wody, parmezanem, 2 łyżkami oliwy, 1 łyżką octu balsamicznego i sokiem z cytryny. Następnie domieszaj nasiona maku i śmietanę. Powstałą masę podgrzej w garnku.

3. Makaron odcedź, ale postaraj się żeby pozostał wilgotny. Domieszaj przygotowany sos i możesz podawać. Z wierzchu posyp tymiankiem.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Makaron z burakiem i makiem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *