Tym razem wyjątkowo prosty przepis na włoski makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, który w dosyć podobnej postaci serwowała moja Mama. Bardzo ważnym elementem tego dania jest marynata do kurczaka. Oczywiście inne składniki nie pozostają bez znaczenia. Suszone pomidory dodają słodyczy, a bazylia lekko zaostrza potrawę. Z kolei sezam dodaje niepowtarzalnego charakteru gdy tylko go przegryziesz. Bardzo szybki obiad, do dzieła!
Składniki (3 porcje):
- piersi kurczaka – 600 gram
- makaron penne – 300 gram
- suszone pomidory – 100 gram (odsączone)
- bazylia świeża – 3 łyżki
- sezam – 3 łyżeczki
- woda po makaronie – 0,3 szklanki
- ser pecorino
marynata:
- olej z pomidorów suszonych – 3,5 łyżki
- sos teriyaki – 3 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- ocet winny – 2 łyżki
- olej sezamowy – 1 łyżka
- harissa lub ostra papryka – 1 łyżka płaska
Przygotowanie (30 minut):
1. Przygotuj marynatę. Zmieszaj jej wszystkie składniki i dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Piersi kurczaka oczyść i pokrój w długie paski. Marynuj minimum 15 minut w chłodnym miejscu.
2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
3. Piersi kurczaka obsmaż na dużym ogniu. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Na tą samą patelnię dodaj pokrojone suszone pomidory, sezam oraz pozostałą marynatę i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj posiekaną bazylię i dokładnie wymieszaj.
4. Makaron odsącz, dodaj pozostałą po jego gotowaniu wodę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami najlepiej smakuje lekko oprószony włoskim serem.
Powodzenia i Smacznego!
B.
