Wiosna za oknem to i dzisiejsze danie będzie wiosenne. Makaron ze słodkimi, pieczonymi batatami oraz cytrynowo-tymiankowym łososiem. Całość przełamuje sos śmietanowy ze słodką cebulką duszoną w soku z cytryny i estragonem. Oczywiście w daniu nie mogło też zabraknąć odrobiny czosnku i parmezanu. Pysznie, lekko słodko, delikatnie kwaśno i niezwykle aromatycznie. Do dzieła!
Składniki (dla 4 osób):
- makaron tagliatelle – 250 gram
- bataty – 2 sztuki
- świeży łosoś – 400 gram
- tymianek suszony – pól łyżeczki
- goździki – 5 sztuk
- śmietana 18% – 300 gram
- cebula biała słodka – 1 sztuka średnia
- estragon suszony – 1 łyżeczka
- czosnek – 2 ząbki
- cytryna – 0,5 sztuki dużej
- tarty parmezan – 2 łyżki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie (45 minut):
1. Ziemniaki i łososia pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Pokrojone ziemniaki lekko polej oliwą z oliwek i włóż w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Teraz masz 8 minut na przyprawienie łososia. Polej go lekko oliwą z oliwek, skrop sokiem z 0,25 cytryny, dodaj goździki, pokrojony w plasterki ząbek czosnku i obsyp tymiankiem. Wsadź do piekarnika w osobnym naczyniu na 15 minut.
2. W międzyczasie przygotuj sos i zagotuj wodę na makaron. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj estragon. Gdy poczujesz wyraźny aromat dorzuć cebulkę i blanszuj przez 3 minuty. Teraz dodaj drobno posiekany czosnek i sok z 0,25 cytryny. Duś do momentu jak sos się zredukuje i dodaj śmietanę i starty parmezan. Nie zapomnij też o odrobinie soli i pieprzu.
3. Do tego momentu makaron powinien się już ugotować. Odcedź go i dokładnie wymieszaj z sosem. Łosoś powinien być delikatny i wilgotny, ziemniaki lekko twardawe i słodkie. Trzeba cały czas kontrolować stopień ich upieczenia.
Makaron wyłóż na talerz, na wierzch ułóż bataty i łososia.
Powodzenia i Smacznego!
B.
