Makaron z sosem migdałowym i polędwicą

Makaron z sosem migdałowym i polędwicą

Jest to jedno z moich ulubionych dań. Wyraźny smak słodkiego masła migdałowego przełamany jest nutą orientu w postaci imbiru (tak imbiru – to doskonałe połączenie), sosu sojowego, octu ryżowego i drobnemu dodatkowi pasty z ostrych papryczek chilli. Do tego przepyszna, szybko pieczona polędwica wieprzowa i niewielki dodatek grubego szczypiorku z cebuli dymki. Połączenie smaków zaskoczyło mnie nietuzinkowym wyrazem orientu, który wprost cudownie gra z sosem migdałowym. Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • makaron tagliatelle – 200 gram
  • polędwica wieprzowa – 0,5 sztuki
  • masło migdałowe – 4 pełne łyżeczki (możesz je kupić lub zrobić samemu masło migdałowe z tego przepisu)
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • ocet ryżowy – 1 łyżka (możesz zastąpić sokiem z cytryny)
  • świeży imbir – 1 łyżka
  • woda – 4-10 łyżek (w zależności od pożądanej konsystencji sosu)
  • szczypiorek z cebuli dymki – kilkanaście plasterków
  • sól, pieprz

Przygotowanie (30 minut):

1. Polędwicę oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż polędwicę z każdej strony przez kilkadziesiąt sekund, aby zamknąć pory mięsa i zachować soczystość podczas podpiekania. Polędwicę Wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 10 – 12 minut obracając kilkukrotnie w trakcie pieczenia.

2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odsączając go zachowaj kilka łyżeczek wody.

3. W międzyczasie zmieszaj masło migdałowe, posiekany imbir, sos sojowy, ocet ryżowy i wodę. Szczypiorek pokrój w plasterki.

4. Makaron wymieszaj z sosem i mięsem. Na wierz wysyp szczypiorek (to dość istotny składnik, więc postaraj się go nie pominąć).

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Makaron z sosem migdałowym i polędwicą
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *