Jest to jedno z moich ulubionych dań. Wyraźny smak słodkiego masła migdałowego przełamany jest nutą orientu w postaci imbiru (tak imbiru – to doskonałe połączenie), sosu sojowego, octu ryżowego i drobnemu dodatkowi pasty z ostrych papryczek chilli. Do tego przepyszna, szybko pieczona polędwica wieprzowa i niewielki dodatek grubego szczypiorku z cebuli dymki. Połączenie smaków zaskoczyło mnie nietuzinkowym wyrazem orientu, który wprost cudownie gra z sosem migdałowym. Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- makaron tagliatelle – 200 gram
- polędwica wieprzowa – 0,5 sztuki
- masło migdałowe – 4 pełne łyżeczki (możesz je kupić lub zrobić samemu masło migdałowe z tego przepisu)
- sos sojowy – 1 łyżka
- ocet ryżowy – 1 łyżka (możesz zastąpić sokiem z cytryny)
- świeży imbir – 1 łyżka
- woda – 4-10 łyżek (w zależności od pożądanej konsystencji sosu)
- szczypiorek z cebuli dymki – kilkanaście plasterków
- sól, pieprz
Przygotowanie (30 minut):
1. Polędwicę oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż polędwicę z każdej strony przez kilkadziesiąt sekund, aby zamknąć pory mięsa i zachować soczystość podczas podpiekania. Polędwicę Wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 10 – 12 minut obracając kilkukrotnie w trakcie pieczenia.
2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odsączając go zachowaj kilka łyżeczek wody.
3. W międzyczasie zmieszaj masło migdałowe, posiekany imbir, sos sojowy, ocet ryżowy i wodę. Szczypiorek pokrój w plasterki.
4. Makaron wymieszaj z sosem i mięsem. Na wierz wysyp szczypiorek (to dość istotny składnik, więc postaraj się go nie pominąć).
Powodzenia i Smacznego!
B.





