Makaron z wędzonym łososiem, oliwkami, natką i mascarpone

Makaron z wędzonym łososiem, oliwkami, natką i mascarpone

Makaron z łososiem to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo sycący. Tym razem użyłem łososia atlantyckiego i łososia norweskiego. Łosoś oczywiście był wędzony, pełen aromatu, o bardzo wyrazistym smaku. Dla urozmaicenia dodałem sok wyciśnięty z limonki i odrobinę słodyczy w postaci mascarpone. Warto dodać, że nie użyłem nawet odrobiny soli. Wędzony łosoś i czarne oliwki sprawiły, że obiad był wystarczająco posolony. Przepis na taki makaron z łososiem jest wyjątkowo szybki do wykonania i będzie smakował nawet najbardziej wybrednym. Do dzieła!

Składniki (dla 2-4 osób):

  • makaron – 250 gram (najlepiej drobne świderki lub każdy inny o delikatnej strukturze)
  • łosoś wędzony atlantycki – 100 gram
  • łosoś wędzony norweski – 100 gram
  • mascarpone – 180 gram
  • sok z limonki – 0,5 limonki
  • czarne oliwki – 12 sztuk
  • pieprz kolorowy – do smaku
  • natka pietruszki – 3 łyżki

Przygotowanie (20 minut):

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Oliwki pokrój w grube plasterki, natkę posiekaj, łososia pokrój w mniejsze kawałki (i tak się lekko rozpadnie podczas podgrzewania).

2. Podczas gdy makaron się gotuje, na patelni rozpuść ser mascarpone. Dodaj sok z limonki, łososia, natkę i oliwki. Dokładnie wymieszaj. Makaron odsącz i połącz z sosem.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Makaron z wędzonym łososiem, oliwkami, natką i mascarpone
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *