Makaron z łososiem to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo sycący. Tym razem użyłem łososia atlantyckiego i łososia norweskiego. Łosoś oczywiście był wędzony, pełen aromatu, o bardzo wyrazistym smaku. Dla urozmaicenia dodałem sok wyciśnięty z limonki i odrobinę słodyczy w postaci mascarpone. Warto dodać, że nie użyłem nawet odrobiny soli. Wędzony łosoś i czarne oliwki sprawiły, że obiad był wystarczająco posolony. Przepis na taki makaron z łososiem jest wyjątkowo szybki do wykonania i będzie smakował nawet najbardziej wybrednym. Do dzieła!
Składniki (dla 2-4 osób):
- makaron – 250 gram (najlepiej drobne świderki lub każdy inny o delikatnej strukturze)
- łosoś wędzony atlantycki – 100 gram
- łosoś wędzony norweski – 100 gram
- mascarpone – 180 gram
- sok z limonki – 0,5 limonki
- czarne oliwki – 12 sztuk
- pieprz kolorowy – do smaku
- natka pietruszki – 3 łyżki
Przygotowanie (20 minut):
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Oliwki pokrój w grube plasterki, natkę posiekaj, łososia pokrój w mniejsze kawałki (i tak się lekko rozpadnie podczas podgrzewania).
2. Podczas gdy makaron się gotuje, na patelni rozpuść ser mascarpone. Dodaj sok z limonki, łososia, natkę i oliwki. Dokładnie wymieszaj. Makaron odsącz i połącz z sosem.
Powodzenia i Smacznego!
B.





