Czy groszek pasuje do makaronu? Oczywiście! Wystarczy dodać jeszcze kilka składników. Makaron z groszkiem jest nie tylko pożywny, ale i zdrowy. Dodatek papryczki pepperoni zaostrza danie i wspólnie z serem pecorino doskonale przełamuje lekko mączasty smak zielonego groszku. Nie mogło oczywiście zabraknąć lekko słodkawej dymki wraz z jej zieloną częścią. Aby nie dosalać całego dania użyłem szynki prosciutto crudo. Do tego wyraźna nuta cytryny i mamy bardzo ciekawy obiad! Do dzieła!
Składniki (na 2 porcje):
- makaron farfalle – 200 gram
- zielony groszek z puszki – 120 gram (odsączonego)
- szynka prosciutto – 5 plasterków
- papryczka pepperoni – 1 sztuka duża
- dymka ze szczypiorem – 1 bardzo duża sztuka
- czosnek – 1 ząbek
- woda po makaronie – 0,5 szklanki
- pieprz czarny świeżo mielony – duża szczypta
- sok z cytryny – 0,4 cytryny
- ser pecorino – 1 szklanka
Przygotowanie (20 minut):
1. Wstaw wodę na makaron. W międzyczasie przygotuj składniki. Dymkę pokrój w piórka, szczypior i papryczkę w plasterki, szynkę w dużą kostkę, czosnek w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Wstaw makaron. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i dodaj prosciutto. Smaż 1 minutę na dużym ogniu. Dodaj wszystkie przygotowane składniki i zmaż aż zmiękną na średnim ogniu (4 minuty powinny wystarczyć). Dodaj zielony groszek i smaż do podgrzania. Dodaj sok z cytryny. Odlej makaron, a pół szklanki wody z makaronu dodaj do smażonych warzyw. Całość posyp 0,75 szklanki sera. Przełóż makaron na patelnię i dokładnie wymieszaj.
Makaron podawaj na głębokim talerzu, posyp go resztą startego sera.
Powodzenia i Smacznego!
B.
