Makaron ze szpinakiem i ricottą jest jednym z najszybszych i najsmaczniejszych dań makaronowych. Zdrowy szpinak z odrobiną gałki muszkatołowej, dodatkiem czerwonej cebuli i czosnku jest delikatnie przełamany ricottą. Ostrości dodaje czerwona papryczka pepperoni. Pełnia smaków w 15 minut. Do dzieła!
Składniki (na 3 porcje):
- makaron tagliatelle – 250 gram
- świeży szpinak – 300 gram
- czerwona cebula – 0,5 średniej
- czosnek – 2 ząbki
- ser ricotta – 150 gram
- ser rokpol lub lazur – 50 gram
- papryczka pepperoni – 1 sztuka nieduża
- gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki
- sok z cytryny – 2,5 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- woda po makaronie – 0,4 szklanki
Przygotowanie (15 minut):
1. Zagotuj wodę na makaron. Liście szpinaku dokładnie umyj i odsącz z wody. Cebulę pokrój w średnią kostkę, papryczkę w drobną kostkę, lazur w mniejsze kawałki.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego (średni ogień). Dodaj cebulę, papryczkę pepperoni i czosnek, poczekaj aż się zeszkli. Następnie porcjami dodaj liście szpinaku, blanszuj do zmięknięcia. Dodaj ricottę, sok z cytryny, gałkę muszkatołową oraz ser pleśniowy. Poczekaj, aż składniki się połączą i dopraw solą i pieprzem.
3. Odlej makaron. Do sosu dodaj wodę po makaronie i dokładnie wymieszaj. Połącz makaron z sosem.
Podawaj na głębokim talerzu z dodatkiem cząstki cytryny i kilkoma plasterkami ostrej papryki.
Powodzenia i Smacznego!
B.


