Makaron ze szpinakiem i ricottą

Makaron ze szpinakiem i ricottą

 

Makaron ze szpinakiem i ricottą jest jednym z najszybszych i najsmaczniejszych dań makaronowych. Zdrowy szpinak z odrobiną gałki muszkatołowej, dodatkiem czerwonej cebuli i czosnku jest delikatnie przełamany ricottą. Ostrości dodaje czerwona papryczka pepperoni. Pełnia smaków w 15 minut. Do dzieła!

Składniki (na 3 porcje):

  • makaron tagliatelle – 250 gram
  • świeży szpinak – 300 gram
  • czerwona cebula – 0,5 średniej
  • czosnek – 2 ząbki
  • ser ricotta – 150 gram
  • ser rokpol lub lazur – 50 gram
  • papryczka pepperoni – 1 sztuka nieduża
  • gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki
  • sok z cytryny – 2,5 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • woda po makaronie – 0,4 szklanki

Przygotowanie (15 minut):

1. Zagotuj wodę na makaron. Liście szpinaku dokładnie umyj i odsącz z wody. Cebulę pokrój w średnią kostkę, papryczkę w drobną kostkę, lazur w mniejsze kawałki.

2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego (średni ogień). Dodaj cebulę, papryczkę pepperoni i czosnek, poczekaj aż się zeszkli. Następnie porcjami dodaj liście szpinaku, blanszuj do zmięknięcia. Dodaj ricottę, sok z cytryny, gałkę muszkatołową oraz ser pleśniowy. Poczekaj, aż składniki się połączą i dopraw solą i pieprzem.

3. Odlej makaron. Do sosu dodaj wodę po makaronie i dokładnie wymieszaj. Połącz makaron z sosem.

Podawaj na głębokim talerzu z dodatkiem cząstki cytryny i kilkoma plasterkami ostrej papryki.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *