Makaronowe muszle nadziewane pomidorami i szynką

Makaronowe muszle nadziewane pomidorami i szynką

Od dawna miałem ochotę zrobić nadziewane muszle makaronowe. Zadanie okazało się trudniejsze niż myślałem – sporo czasu zajęło mi ułożenie ich w taki sposób, żeby się nie przewracały podczas pieczenia. Ten drobny problem nie zmienia faktu, że danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nadzienie przygotowałem na bazie sosu beszamel z dodatkiem wiejskiej szynki, suszonych pomidorów i dodatku sera mozzarella. Wyszło fantastycznie. Nadziewane muszle są wyjątkowo sycące. Do dzieła!

Składniki (2-3 porcje):

  • makaron muszle – 12 sztuk (polecam ugotować kilka więcej, bo mogą się rozpaść)
  • mleko – 2 szklanki
  • mąka – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka
  • ser mozzarella – 1 garść
  • szynka pokrojona w kostkę – 1 garść
  • pomidory suszone – 1 mała garść
  • sól, pieprz

Przygotowanie (30 minut):

1. Makaron typu muszle ugotuj w osolonej wodzie. Postaraj się, aby były dostatecznie miękkie, ponieważ lekko podeschną w piekarniku.

2. W międzyczasie przygotuj sos. W garnku rozgrzej masło, wsyp mąkę i smaż całość przez kilkanaście sekund. Cały czas mieszaj zawartość za pomocą trzepaczki. Powoli dodawaj mleko. Zagotuj sos i gotuj jeszcze kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Dodaj starty ser, szynkę i pomidory. Dopraw solą i pieprzem.

3. Makaron odsącz i zahartuj zimną wodą. Muszle nadziewaj za pomocą łyżki i układaj w naczyniu żaroodpornym. Nie jest to łatwe zadanie, ale przy odrobinie pomysłowości powinno się udać. Nadziewane muszle zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Makaronowe muszle nadziewane pomidorami i szynką
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *