Marchewki pieczone po marokańsku z fetą i miętą

pieczone marchewki po marokańsku

Jako dodatek do obiadu, przekąskę lub przystawkę proponuję aromatyczne marchewki pieczone na sposób marokański. Jest to danie zdrowe i przepyszne! Ostre, bardzo wyraziste smaki przypraw wspaniale grają ze słodyczą marchwi. Z drugiej strony ser feta i świeża mięta łagodzą marokański temperament dania. Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • marchewki – 8 sztuk (młode i nieduże)
  • oliwa – 2 łyżki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • harissa – 1 pełna łyżka (ostra wędzona papryka)
  • słodka papryka – 1 płaska łyżka
  • kumin – 1 łyżeczka
  • curry – 1 łyżeczka
  • feta – 100 gram
  • świeża mięta – 1 garść
  • sok z cytryny – do pokropienia

Przygotowanie (5 + 40 minut):

1. Marchewki obierz ze skórki i odetnij od nich końcówki. Ser feta pokrusz, liście mięty posiekaj. Resztę składników zmieszaj w misce.

2. Marchewki natrzyj przygotowaną pastą i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na jego dno wlej 3 mm wody. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 40 minut (bez termoobiegu). Na koniec całość pokrop sokiem z cytryny.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Marchewki pieczone po marokańsku z fetą i miętą
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *