Meksykańskie przekąski

meksykańska przekąska cała

Dzisiaj przygotowałem danie, które nadaje się zarówno na przekąskę jak i pełnowartościowy obiad. Niby jest to przekąska, a jednak syci. Całość przygotowałem z minimalną ilością tłuszczu, więc przekąska nie będzie leżała nam na żołądku. Na dnie pojawia się tortilla oraz mięso smażone z czerwoną fasolą, następnie warzywa i odrobina sera. Polecam spróbować i podać znajomym!

Składniki (12 przekąsek):

  • tortilla – 4 szt
  • cebula czerwona – 1 szt średnia
  • czosnek – 1 duży ząbek
  • mięso wołowe mielone – 200g (użyłem mięsa przygotowanego na tatar)
  • czerwona fasola w puszce – 5 łyżek (niecała puszka)
  • papryka żółta – 1 szt (wykorzystamy 30%)
  • mozzarella tarta – 100g
  • oliwki czarne – 18 szt
  • szczypiorek – odrobina do posypania
  • przyprawa meksykańska
  • mięta otarta suszona

Przygotowanie (40 minut):

1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce masła klarowanego, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Następnie dodaj mięso i smaż na średnim ogniu. Przypraw solą, przyprawą meksykańską i miętą. Dodaj 5 łyżek fasoli i 2 łyżki wody pozostałej w puszce.

2. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Będzie ci potrzebna forma do pieczenia muffinek lub kokilki. Najpierw z jednego placka postaraj się wyciąć 4 kółka o średnicy większej niż średnica każdej z foremek. Następnie ułóż tortille w formie. Na spód wyłóż mieszankę mięsa i fasoli, następnie pokrojona w cienkie plasterki papryka, oliwki, ser. Wsadź całość do piekarnika na 15-20 minut, aż ser się zapiecze.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Meksykańskie przekąski
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *