Dzisiaj przygotowałem danie, które nadaje się zarówno na przekąskę jak i pełnowartościowy obiad. Niby jest to przekąska, a jednak syci. Całość przygotowałem z minimalną ilością tłuszczu, więc przekąska nie będzie leżała nam na żołądku. Na dnie pojawia się tortilla oraz mięso smażone z czerwoną fasolą, następnie warzywa i odrobina sera. Polecam spróbować i podać znajomym!
Składniki (12 przekąsek):
- tortilla – 4 szt
- cebula czerwona – 1 szt średnia
- czosnek – 1 duży ząbek
- mięso wołowe mielone – 200g (użyłem mięsa przygotowanego na tatar)
- czerwona fasola w puszce – 5 łyżek (niecała puszka)
- papryka żółta – 1 szt (wykorzystamy 30%)
- mozzarella tarta – 100g
- oliwki czarne – 18 szt
- szczypiorek – odrobina do posypania
- przyprawa meksykańska
- mięta otarta suszona
Przygotowanie (40 minut):
1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce masła klarowanego, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Następnie dodaj mięso i smaż na średnim ogniu. Przypraw solą, przyprawą meksykańską i miętą. Dodaj 5 łyżek fasoli i 2 łyżki wody pozostałej w puszce.
2. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Będzie ci potrzebna forma do pieczenia muffinek lub kokilki. Najpierw z jednego placka postaraj się wyciąć 4 kółka o średnicy większej niż średnica każdej z foremek. Następnie ułóż tortille w formie. Na spód wyłóż mieszankę mięsa i fasoli, następnie pokrojona w cienkie plasterki papryka, oliwki, ser. Wsadź całość do piekarnika na 15-20 minut, aż ser się zapiecze.
Powodzenia i Smacznego!
B.





