Panierowany ser ostatni raz jadłem kilka lat temu na słowackim stoku. Teraz wykonałem to danie samodzielnie, z kilkoma usprawnieniami. Podstawowym składnikiem jest ser mozzarella. Dokładnie obtoczyłem go w panierce z orzechów włoskich, bułki tartej oraz przypraw: szczypta chilli, oregano, słodka papryka. Do tego przygotowałem sos na bazie jogurtu bałkańskiego z kolendrą. Bardzo smaczne, aczkolwiek nieco tłuste 🙂
Składniki (dla 2 osób):
- ser mozzarella – 4 plastry grubości 1 cm
- orzechy włoskie – 2,5 łyżki drobno posiekanych
- bułka tarta – 5 łyżek
- sproszkowane chilli – 0,3 łyżeczki
- papryka słodka – 1 łyżeczka płaska
- oregano – 1 łyżeczka duża
- pieprz kolorowy – 0,2 łyżeczki
- sól – 0,5 łyżeczki
- jajka – 2 sztuki
- skrobia kukurydziana – 1 duża łyżeczka
- olej ryżowy do smażenia
- aromatyczny sos jogurtowy z kolendrą z tego przepisu
Przygotowanie (25 minut):
1. Przygotuj panierkę – zmieszaj przyprawy z bułką tartą i skrobią. Dokładnie wymieszaj z drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Jajka rozmieszaj w osobnym naczyniu.
2. Plastry sera obtocz najpierw w jajku, następnie w panierce. Uważaj, żeby ser był bardzo dokładnie oblepiony panierką, szczególnie na brzegach. Jeśli nie jest dokładnie pokryty, możesz brzeg ponownie zanurzyć w jajku i jeszcze raz obtoczyć w panierce.
3. Na patelni rozgrzej olej do 180 stopni i smaż panierowany ser z obydwu stron.
Powodzenia i Smacznego!
B.
