Mozzarella w panierce z orzechów włoskich

Mozzarella panierowana w orzechach włoskich

Panierowany ser ostatni raz jadłem kilka lat temu na słowackim stoku. Teraz wykonałem to danie samodzielnie, z kilkoma usprawnieniami. Podstawowym składnikiem jest ser mozzarella. Dokładnie obtoczyłem go w panierce z orzechów włoskich, bułki tartej oraz przypraw: szczypta chilli, oregano, słodka papryka. Do tego przygotowałem sos na bazie jogurtu bałkańskiego z kolendrą. Bardzo smaczne, aczkolwiek nieco tłuste 🙂 

Składniki (dla 2 osób):

  • ser mozzarella – 4 plastry grubości 1 cm
  • orzechy włoskie – 2,5 łyżki drobno posiekanych
  • bułka tarta – 5 łyżek
  • sproszkowane chilli – 0,3 łyżeczki
  • papryka słodka – 1 łyżeczka płaska
  • oregano – 1 łyżeczka duża
  • pieprz kolorowy – 0,2 łyżeczki
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • jajka – 2 sztuki
  • skrobia kukurydziana – 1 duża łyżeczka
  • olej ryżowy do smażenia
  • aromatyczny sos jogurtowy z kolendrą z tego przepisu

Przygotowanie (25 minut):

1. Przygotuj panierkę – zmieszaj przyprawy z bułką tartą i skrobią. Dokładnie wymieszaj z drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Jajka rozmieszaj w osobnym naczyniu.

2. Plastry sera obtocz najpierw w jajku, następnie w panierce. Uważaj, żeby ser był bardzo dokładnie oblepiony panierką, szczególnie na brzegach. Jeśli nie jest dokładnie pokryty, możesz brzeg ponownie zanurzyć w jajku i jeszcze raz obtoczyć w panierce.

3. Na patelni rozgrzej olej do 180 stopni i smaż panierowany ser z obydwu stron.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Mozzarella w panierce z orzechów włoskich
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *