Przedstawiam bardzo szybką i prostą przekąskę – nadziewane rożki ogórkowe. Świeży, chrupiący ogórek w połączeniu z nadzieniem z kremowego serka Almette z dodatkiem śmietany, cytryny i przypraw smakuje bardzo ciekawie. Twardy miąższ ogórka kontrastuje z delikatnym, lekko kwaskowym nadzieniem. Spróbujcie sami!
Składniki:
- długi zielony ogórek – 1 sztuka
- serek Almette – 2 łyżki
- śmietana gęsta 18% – 1 łyżka
- cytryna – ćwiartka średniej
- pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Zrób sos: zmieszaj serek i śmietanę, dodaj sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.
2. Ogórka obierz ze skórki. Za pomocą skrobaczki do warzyw skrój jego powierzchnię na długie plastry. Plastry pokrój w pięciocentymetrowe odcinki. Uformuj rożki i zepnij wykałaczkami aby się nie rozpadały.
3. Ostrożnie napełnij rożki ogórkowe przygotowanym sosem.
Wykałaczki z rożkami możesz powbijać w resztkę ogórka, który został po okrojeniu. Jeżeli lubisz, do sosu możesz dodać odrobinę czosnku.
Powodzenia i Smacznego
B.
