Na dzisiejsze śniadanie postanowiłem zrobić coś z niczego, czyli używając składników znajdujących się w lodówce. Użyłem jajek – to najlepsza podstawa niedzielnego omletu. Do tego delikatnie karmelizowana cebulka, która nadaje nieopisanej słodyczy, wędzona papryka i duże zielone oliwki. Na wierzchu wylądował pomidor. Wyszedł bardzo smaczny omlet na śniadanie. Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- pomidor – 1 sztuka
- jajka – 4 sztuki
- cebula – 0,5 średniej
- por – 2 łyżki (pokrojony w plasterki)
- harissa lub papryka – 1 łyżeczka
- curry – 0,5 łyżeczki
- cukier – szczypta
- oliwki zielone – 6 sztuk (duże)
- ser mozzarella – 2 łyżki (startego sera)
- pieprz
Przygotowanie (10 minut):
1. Rozgrzej łyżkę masła klarowanego na patelni. Cebulę pokrój w piórka, pora i oliwki w plasterki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w niedużą kostkę.
2. Na patelni zeszklij cebulę razem z porem i dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Jajka rozmieszaj z serem i oliwkami. Gdy warzywa zmiękną wlej na patelnię masę jajeczną i smaż bez mieszania przez 3 minuty na wolnym ogniu. Następnie patelnię wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na kolejne 5 minut.
Powodzenia i Smacznego!
B.





