Omlet z groszkiem i cytryną

omlet z groszkiem i cytryną

Od jakiegoś czasu chodził za mną typowo jajeczny obiad. Mógł to być omlet frittata lub coś podobnego. Wybrałem omlet, ale w bardzo ciekawej odsłonie. Niepowtarzalny smak świeżych, wiejskich jajek połączyłem z aromatycznym serem pecorino oraz groszkiem. Wszystko przyprawiłem klasycznie solą, pieprzem i odrobiną papryki. Zatem co było w tym takiego niezwykłego? Dodatek soku z cytryny oraz świeża mięta! Pycha!

Składniki (2 porcje):

  • jajka – 6 sztuk
  • mrożony groszek – 1 szklanka
  • ser pecorino – 4 łyżki
  • świeża mięta – 1 łyżka
  • sól, pieprz, słodka papryka – po szczypcie
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie (20 minut):

1. Jajka rozmieszaj z solą, pieprzem i słodką papryką. Proponuję każdy omlet przygotować w osobnej misce. Pecorino drobno zetrzyj, liście mięty posiekaj.

2. W międzyczasie podgrzej groszek w osolonym wrzątku przez kilka minut – aż zmięknie. Odcedź i przełóż do miski. Wymieszaj z sokiem z cytryny.

3. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i wlej masę jajeczną. Nie mieszaj. Smaż całość na średnim ogniu. Po dwóch minutach, jak omlet zacznie się lekko ścinać w środku dodaj groszek (połowę do każdego omletu) i skrop pozostałym sokiem z cytryny. Posyp serem i poczekaj aż się dalej zetnie. Teraz za pomocą szpatułki zawiń omlet z obu stron do środka i smaż jeszcze chwilę. Omlet powinien być ścięty z zewnątrz i lekko surowy w środku. Zsuń z patelni na talerz i posyp posiekaną miętą.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Omlet z groszkiem i cytryną
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *