Od jakiegoś czasu chodził za mną typowo jajeczny obiad. Mógł to być omlet frittata lub coś podobnego. Wybrałem omlet, ale w bardzo ciekawej odsłonie. Niepowtarzalny smak świeżych, wiejskich jajek połączyłem z aromatycznym serem pecorino oraz groszkiem. Wszystko przyprawiłem klasycznie solą, pieprzem i odrobiną papryki. Zatem co było w tym takiego niezwykłego? Dodatek soku z cytryny oraz świeża mięta! Pycha!
Składniki (2 porcje):
- jajka – 6 sztuk
- mrożony groszek – 1 szklanka
- ser pecorino – 4 łyżki
- świeża mięta – 1 łyżka
- sól, pieprz, słodka papryka – po szczypcie
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie (20 minut):
1. Jajka rozmieszaj z solą, pieprzem i słodką papryką. Proponuję każdy omlet przygotować w osobnej misce. Pecorino drobno zetrzyj, liście mięty posiekaj.
2. W międzyczasie podgrzej groszek w osolonym wrzątku przez kilka minut – aż zmięknie. Odcedź i przełóż do miski. Wymieszaj z sokiem z cytryny.
3. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i wlej masę jajeczną. Nie mieszaj. Smaż całość na średnim ogniu. Po dwóch minutach, jak omlet zacznie się lekko ścinać w środku dodaj groszek (połowę do każdego omletu) i skrop pozostałym sokiem z cytryny. Posyp serem i poczekaj aż się dalej zetnie. Teraz za pomocą szpatułki zawiń omlet z obu stron do środka i smaż jeszcze chwilę. Omlet powinien być ścięty z zewnątrz i lekko surowy w środku. Zsuń z patelni na talerz i posyp posiekaną miętą.
Powodzenia i Smacznego!
B.





