Orzeźwiający chłodnik – hiszpańskie gazpacho

Hiszpańskie gazpacho

Na upalny dzień najlepiej sprawdzi się zimna przekąska. Hiszpańskie gazpacho, bo o tym daniu mowa, nadaje się świetnie na przystawkę i szybki lunch. Jest nie tylko orzeźwiające i chłodne, również zawiera bardzo dużo witamin, których zazwyczaj nam brakuje. Słodko – kwaśny pomidor, wyrazista żółta papryka, cebula, czosnek, do tego chłodzący zielony ogórek, odrobina kwaśnego soku z limonki i szczypta piekielnie ostrej pasty paprykowej. Moc płynąca z użytych warzyw jest ogromna, a smak… Cóż, spróbujcie sami!

Składniki (2 porcje):

  • pomidory – 3 sztuki
  • papryka żółta – 1 sztuka
  • ogórek zielony – 1 średniej wielkości
  • cebula – 1 nieduża
  • limonka – sok z 0,5 sztuki
  • czosnek – 3 ząbki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • pasta z papryczek chilli – 0,5 łyżeczki (możesz też użyć tabasco lub suszonego chilli)
  • pieprz – opcjonalnie do smaku

Przygotowanie (10 + 15 minut):

1. Pokrój wszystkie składniki na mniejsze kawałki. Z ogórka i papryki usuń nasiona.

2. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Ja użyłem klasycznego blendera do koktajli.

3. Odstaw gazpacho do lodówki na 15 minut. Podawaj dobrze schłodzone z kawałkami użytych warzyw. Taki chłodnik powinien mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli pomidory były mocno soczyste, możesz całość przelać na sitko o drobnych oczkach i lekko odsączyć.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Orzeźwiający chłodnik - hiszpańskie gazpacho
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *