Na upalny dzień najlepiej sprawdzi się zimna przekąska. Hiszpańskie gazpacho, bo o tym daniu mowa, nadaje się świetnie na przystawkę i szybki lunch. Jest nie tylko orzeźwiające i chłodne, również zawiera bardzo dużo witamin, których zazwyczaj nam brakuje. Słodko – kwaśny pomidor, wyrazista żółta papryka, cebula, czosnek, do tego chłodzący zielony ogórek, odrobina kwaśnego soku z limonki i szczypta piekielnie ostrej pasty paprykowej. Moc płynąca z użytych warzyw jest ogromna, a smak… Cóż, spróbujcie sami!
Składniki (2 porcje):
- pomidory – 3 sztuki
- papryka żółta – 1 sztuka
- ogórek zielony – 1 średniej wielkości
- cebula – 1 nieduża
- limonka – sok z 0,5 sztuki
- czosnek – 3 ząbki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sos sojowy – 2 łyżki
- pasta z papryczek chilli – 0,5 łyżeczki (możesz też użyć tabasco lub suszonego chilli)
- pieprz – opcjonalnie do smaku
Przygotowanie (10 + 15 minut):
1. Pokrój wszystkie składniki na mniejsze kawałki. Z ogórka i papryki usuń nasiona.
2. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Ja użyłem klasycznego blendera do koktajli.
3. Odstaw gazpacho do lodówki na 15 minut. Podawaj dobrze schłodzone z kawałkami użytych warzyw. Taki chłodnik powinien mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli pomidory były mocno soczyste, możesz całość przelać na sitko o drobnych oczkach i lekko odsączyć.
Powodzenia i Smacznego!
B.





