Dzisiaj będzie trochę słodko, trochę słono. Mowa o plackach z cukinii. Wyobraź sobie słodziutką cukinię obleczoną puszystym ciastem z delikatnym aromatem natki pietruszki i włoskiego sera. Do gorącego placka dodałem chłodnej, lekko kwaśnej śmietany. Bardzo prosty przepis, a efekt może zadziwić każdego. Smaki pięknie ze sobą grają, a placki bardzo szybko znikają z talerza. Palce lizać! Do dzieła! Czytaj dalej Placki z cukinii i włoskiego sera
Ryba w panierce sezamowej z pesto z rukoli, pieczone słodkie ziemniaki
Od dłuższego czasu miałem ochotę na rybę w panierce. Jednak przerażało mnie smażenie na jakimkolwiek tłuszczu – takie jedzenie jest wysokokaloryczne i niezdrowe. Zamiast tego postanowiłem wszystko upiec. Rybę panierowałem w bułce tartej i ziarnach sezamu z dodatkiem kilku przypraw. Aby wyostrzyć smak mojego dania przygotowałem lekko słodkie, a zarazem kwaśne pesto z rukoli. Całość dania dopełniły pieczone słodkie ziemniaki i sałatka z musztardowym winegretem. Było smacznie i szybko. Do dzieła! Czytaj dalej Ryba w panierce sezamowej z pesto z rukoli, pieczone słodkie ziemniaki
Pesto z rukoli i miodu z delikatnie sezamową nutą
Oto przepis na pesto z rukoli. Sama rukola jest zazwyczaj zbyt gorzka, ale po odpowiednim doprawieniu pasuje do wielu dań. Gorzki smak z początku neutralizuje kwasowość limonki, następnie dodatek soli i pieprzu. Odrobina miodu wydobywa smak rukoli, a drobny dodatek oleju sezamowego idealnie dopełnia całość. Czytaj dalej Pesto z rukoli i miodu z delikatnie sezamową nutą
Jajka zapiekane w tortillach z czerwoną fasolą i kolendrą
Jajka zapiekane w tortillach z dodatkiem czerwonej fasoli na śniadanie? Czemu nie! Takie pełnowartościowe śniadanie przygotujesz w kilka minut. Chrupiąca, lekko zrumieniona tortilla jest połączona z puszystym, zapiekanym jajkiem. Delikatność nadzienia świetnie przełamuje chrupkość tortilli. Do nadzienia dodałem świeżą kolendrę, którą można z powodzeniem zastąpić natką pietruszki. Oprócz tego dodałem czerwoną fasolę, czerwoną cebulę, sporą ilość twardego sera i kwaśną śmietanę. Do dzieła! Czytaj dalej Jajka zapiekane w tortillach z czerwoną fasolą i kolendrą
Tosty z jajkiem i mieszanką sałat z miodowym balsamico
Tosty z jajkiem są moim zdaniem najfajniejszą wariacją na temat jajka sadzonego na śniadanie. Przygotowanie jest niezwykle proste, aczkolwiek aby były idealne trzeba nabrać odrobiny wprawy. Same tosty z jajkiem zazwyczaj nie wystarczą żeby się porządnie najeść. Warto podać je na przykład z mieszanką sałat z rukolą, dodać odrobinę sera pleśniowego i ((pierwsze w tym sezonie) rzodkiewki. Całość skropiłem słodkim balsamico. Pycha! Czytaj dalej Tosty z jajkiem i mieszanką sałat z miodowym balsamico
Papryki nadziewane farszem z mięsa, ryżu i warzyw
Na zewnątrz zimno i ponuro. Nie ma nic lepszego niż duża porcja witamin na poprawę nastroju. Papryki możemy nadziewać na wiele sposobów – dzisiaj wybrałem farsz mięsny z dodatkiem warzyw. Świeże, mielone mięso wołowe świetnie gra z kilkoma warzywnymi dodatkami. W środku znalazły się ryż, pomidory z puszki, szczypior, por, odrobina czosnku, seler naciowy, cukinia. Nie mogło zabraknąć też kilku drobiazgów, które sprawiają, że farsz jest zwarty i odpowiednio doprawiony, jak starty ser cheddar, jajko oraz dodatek sosu worcester i spora ilość przypraw. Odpowiednia dawka warzyw i mięsa. Palce lizać! Do dzieła! Czytaj dalej Papryki nadziewane farszem z mięsa, ryżu i warzyw
Bułeczki nadziewane serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
Kiedy wieczorem głód zagląda nam w oczy warto przygotować coś smacznego. Pomysł pojawił się natychmiast – upiec bułeczki. Żeby nie było zbyt łatwo to bułeczki postanowiłem nadziać serem mozzarella i pleśniowym oraz suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Ciasto również przyprawiłem bazylią i ziołami prowansalskimi. Kolacja wyszła stosunkowo szybko i jak zwykle pysznie. Do dzieła! Czytaj dalej Bułeczki nadziewane serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
Bagietka z szynką prosciutto, avocado, pomidorami i miodowym balsamico
Zwykłe kanapki na śniadanie? Chyba nie! Proponuję pyszną, świeżą bagietkę pszenno żytnią z dodatkiem kilku całkiem zwyczajnych składników wymieszanych w perfekcyjnych proporcjach. Na spód zamiast masła dałem avocado zmiksowane z łyżką oliwy, następnie ułożyłem świeżą szynkę parmeńską, na to suszone pomidory i natkę pietruszki. Całość oprószyłem startym twardym serem. Na koniec składnik, który sprawia, że kanapki stają się niezwykłe – miodowe balsamico. Na jednej kanapce łączą się wszystkie smaki. Do dzieła! Czytaj dalej Bagietka z szynką prosciutto, avocado, pomidorami i miodowym balsamico
Spaghetti carbonara z szynką prosciutto
Dzisiaj klasyka włoskiej kuchni – spaghetti carbonara. Przepis jest banalny, składników niedużo, jednak pamiętaj, że ich jakość ma ogromne znaczenie dla tego dania! Użyłem szynki parmeńskiej najlepszej jakości, oryginalnej, włoskiej, bardzo aromatycznej i słonej. Do tego jaja z wolnego chowu, całkowicie ekologicznego, od kurek co widziały słońce każdego dnia. Natka pietruszki o lekko orzechowym smaku, uważaj żeby nie była gorzka, bo popsuje całe danie. Spaghetti polecam z pszenicy durum, bez jajek, o wyraźnie chropowatej powierzchni. Czytaj dalej Spaghetti carbonara z szynką prosciutto
Tradycyjne polskie pączki z dżemem owocowym
Oto najpyszniejszy z moich deserów! Aż szkoda tego nie zrobić. Wielkimi krokami zbliżał się tłusty czwartek (jak to moja żona mówi – Dzień Pączka). Zaparłem się, że w tym roku w końcu zrobię prawdziwe domowe pączki. Jak się mówi A, trzeba też powiedzieć B. I tak się stało. Czwartek, szybkie zakupy brakujących składników i wybór dżemu. Niby powinien być różany, ale co tam! Tym razem dżem z owoców leśnych, słodki, leśny i niezwykle smaczny. Nie przerażaj się ilością pracy przy domowych pączkach, tak naprawdę jest to bardzo szybki przepis. W 15 minut zagniatasz ciasto, następnie 20 minut czekasz, aż wyrośnie. Lepisz kulki z nadzieniem i czekasz kolejne 20 minut. Smażenie to już tylko czysta formalność, która trwa kilka minut. Do dzieła! Czytaj dalej Tradycyjne polskie pączki z dżemem owocowym
Makaron z warzywami i tuńczykiem zapiekany pod beszamelem z gorgonzolą
Czy masz czasami ochotę na zapiekankę z makaronu? Włóżmy do środka pokrojone warzywa: paprykę, pora, cukinię i odrobinę czosnku. Dodajmy tuńczyka i makaron. Jak na razie jest całkiem dużo witamin oraz pełno wyśmienicie dobranych smaków. Żeby nie było zbyt monotonnie, całość zalejemy sosem beszamelowym z wyraźnie zaznaczoną nutą gorgonzoli. Przepis jest bardzo prosty, a zarazem nietuzinkowy. Do dzieła! Czytaj dalej Makaron z warzywami i tuńczykiem zapiekany pod beszamelem z gorgonzolą
Pizza z prosciutto, cebulą i czarnymi oliwkami
Najważniejszym składnikiem pizzy jest ciasto. To właśnie ono decyduje czy pizza jest smaczna. Na wierzch możemy układać dowolne składniki zgodnie ze swoim gustem. Należy przy tym jednak pamiętać, żeby pizza nie była przeładowana. Zmagania z wyrobieniem odpowiedniego ciasta rozpocząłem już jakiś czas temu razem z moim przyjacielem Michałem. Można powiedzieć, że wychodzi bardzo dobre, puszyste i kruche jednocześnie. Czytaj dalej Pizza z prosciutto, cebulą i czarnymi oliwkami
Frittata z szynką prosciutto i czerwoną papryką
Kolejna odsłona śniadaniowych jajek – frittata. Jest to danie obłędnie smaczne i sycące. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Zapieczone jajka łączą się z szynką prosciutto, cebulką, czerwoną papryką i bazylią w jednolitą bardzo puszystą formę. Na wierzchu znalazł się też zapieczony, lekko kwaskowaty ser, który idealnie przełamuje słodko słony smak reszty składników. Do dzieła! Czytaj dalej Frittata z szynką prosciutto i czerwoną papryką
Kurczak tandoori z ryżem szafranowym i pieczoną cukinią
Dzisiaj prezentuję klasyczne danie kuchni indyjskiej – aromatycznego kurczaka tandoori z dodatkiem ryżu szafranowego i pieczonej cukinii. W tym specjale łączą się smaki aromatycznych przypraw, mięsa i ryżu szafranowego. Do tego cukinia pieczona z suszonymi pomidorami i fetą. Całość można lekko skropić białym sosem na bazie jogurtu z cytryną i czosnkiem lub kolendrą. Jest to nie tylko pyszny, ale też bardzo szybki obiad. Do dzieła! Czytaj dalej Kurczak tandoori z ryżem szafranowym i pieczoną cukinią
Aromatyczny sos jogurtowy z kolendrą lub miętą
Do dań kuchni indyjskiej bardzo dobrze sprawdzi się biały sos na bazie jogurtu naturalnego z wyraźną nutą świeżej kolendry lub mięty. Dodatkami jakie zastosujemy dla dopełnienia smaku będą cytryna i czosnek. Sos możemy stosować praktycznie do każdego dania jako przełamanie jego ostrości lub podkreślenie innych smaków (np. ryby). Do dzieła! Czytaj dalej Aromatyczny sos jogurtowy z kolendrą lub miętą
Ryba zapiekana pod aromatyczną kaszą kuskus
Szukasz pomysłu na zdrowy obiad? Proponuję aromatyczną kaszę kuskus przyprawioną ziołami z pieczoną rybą. Do tego świeża sałatka z białym sosem. Powszechnie wiadomo, że rybę powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu. Można ją smażyć, dusić lub piec. Osobiście wolę tą ostatnią opcję. Smak ryby świetnie będzie się komponował z lekką nutą cytryny, która doda daniu głębi. Z drugiej strony przełamiemy całość kuskusem przyprawionym świeżymi ziołami z delikatnym dodatkiem zeszklonej cebulki. Jest to bardzo szybki do wykonania przepis, a będzie smakować każdemu. Do dzieła! Czytaj dalej Ryba zapiekana pod aromatyczną kaszą kuskus
Kasza kuskus z cebulą, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i pestkami dyni
Można znaleźć wiele przepisów na przyrządzenie kaszy kuskus, jednak ten jest znacznie inny. Postanowiłem połączyć kilka prostych składników, które znalazłem pod ręką. Okazuje się, że był to całkiem niezły pomysł. Do kuskusa dodałem wcześniej przygotowane, blanszowane na klarowanym maśle warzywa. Konieczna była cebula i odrobina czosnku jako zaostrzenie nieco monotonnego smaku kaszy. Do tego suszony na słońcu pomidor marynowany w oleju, który dodaje leciutkiej kwasowości oraz liść selera naciowego i posiekane pestki dyni, żeby coś chrupało w ustach. Do dzieła! Czytaj dalej Kasza kuskus z cebulą, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i pestkami dyni
Indyjskie wrapy z jajecznicą ze szpinakiem
Indyjskie smaki na śniadanie? Czemu nie! Świetna odmiana klasycznej niedzielnej jajecznicy. Połączenie odrobiny cebuli smażonej w kolendrze i garam masali z blanszowanym, świeżym szpinakiem i jajecznicą smażoną z dodatkiem aromatycznego curry i kurkumy. Idealna gra smaków zainspirowana podobnym daniem przygotowanym przez Gordona Ramsaya. Gorąco polecam na śniadanie albo lunch. Do dzieła! Czytaj dalej Indyjskie wrapy z jajecznicą ze szpinakiem
Indyjskie placki chapati
Kuchnia indyjska pociąga mnie od czasu kiedy zaczynałem moją przygodę z gotowaniem kilkanaście lat temu. Smaki orientu, moc aromatycznych przypraw i mnogość zupełnie innych niż nasze potraw. Zatem jak zrobić podstawowe, bardzo szybkie placki indyjskie Chapati? Czytaj dalej Indyjskie placki chapati
Makaron z łososiem i sosem kaparowym
Jeśli lubisz łososia i kapary to jest to idealny przepis! Makaron penne oblany sosem z kaparów i śmietany. Smaku dopełnia łosoś podsmażony na maśle z dodatkiem czosnku oraz oliwki. Na talerzu pojawia się burza smaków lekko słonych i delikatnie kwaśnych, które idealnie pasują do ryby. Ogólnie bardzo szybkie i nieziemsko smaczne danie śródziemnomorskie .Do dzieła! Czytaj dalej Makaron z łososiem i sosem kaparowym