Pieczony bakłażan z sosem jogurtowym, bazylią, miętą i orzeszkami pinii

bakłażan z orzechami pinii i sosem miętowym

Bakłażan ostatnio tak mi posmakował, że postanowiłem go przygotować ponownie, ale w innym wydaniu. Tym razem podałem go z sosem miętowym i prażonymi orzechami pinii. Wyszło chyba jeszcze lepiej niż poprzednio, a już z pewnością równie dietetycznie. Normalnie do przygotowania sosu użyłbym pewnie śmietany, jednak jogurt bałkański sprawdził się o wiele lepiej. Spróbujcie sami!

Składniki (1 porcja):

  • bakłażan – 1 sztuka
  • jogurt bałkański – 2 duże łyżki
  • sok z cytryny – 1,5 łyżki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • świeża mięta – 1 łyżka
  • świeża bazylia – 1 łyżka
  • świeży tymianek – 1 łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • orzeszki pinii – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie (30 minut):

1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Bakłażany przekrój podłużnie na połówki. Natnij głęboko w kratkę, nie przecinając skóry. Połówki bakłażana ułóż na blasze do pieczenia i pokrop obficie oliwą z oliwek, tak żeby wsiąkła wgłąb warzywa. Bakłażana dopraw solą, pieprzem i posyp tymiankiem. Piecz przez 20 minut do zmięknięcia.

2. W międzyczasie przygotuj sos. Dokładnie zmieszaj jogurt bałkański, oliwę, sok z cytryny oraz posiekane miętę, bazylię i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.

3. Na ciepłego, upieczonego bakłażana wyłóż sos i posyp całość uprażonymi orzeszkami pinii i pokrop oliwą.

Powodzenia i Smacznego!
B.

bakłażan 1 bakłażan 2

Makaron z sosem pistacjowym

makaron z sosem pistacjowym

Dzisiaj proponuję najwspanialszy makaron świata – makaron z sosem pistacjowym. Jest to idealny pomysł na szybki obiad. Użyłem makaronu tagliatelle, który idealnie pasuje do sosu na bazie jogurtu. Właśnie! Pierwszą ważną sprawą jest zmiana śmietany na jogurt naturalny, takie działanie sprawia, że sos jest o wiele lżejszy. Natomiast pistacje, których użyłem wpływają pozytywnie na układ pokarmowy. Ostrości nadaje niebieski ser pleśniowy. Do tego pełna witamin natka pietruszki i gotowe! Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • makaron – 300 gram
  • jogurt naturalny – 300 gram
  • pistacje – 0,5 szklanki
  • niebieski ser pleśniowy – 150 gram
  • natka pietruszki – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie (20 minut):

Pieczony bakłażan z kolorowymi pomidorami i miodowym pesto

bakłażan z pomidorami i miodowym pesto

Czas na coś naprawdę zdrowego i pysznego. Coś co jest zarazem warzywne i pełne różnorodnych smaków. Każdy kęs smakuje zupełnie inaczej od poprzedniego. Mowa o bakłażanie zapiekanym z kolorowymi pomidorami i pesto z bazylii i miodu. Z początku sam nie byłem przekonany do tego pomysłu jednak efekt końcowy mocno mnie zaskoczył – pozytywnie rzecz jasna! Nie zdradzę nic więcej, spróbujcie sami!

Składniki (1 porcja):

  • bakłażan – 1 sztuka
  • świeża bazylia – 1 garść
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
  • miód – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • świeży tymianek – 1 łyżka
  • pomidory różnokolorowe (użyłem małych: pomarańczowych, czerwonych i czarnych)
  • sól, pieprz

Przygotowanie (30 minut):

1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Bakłażana przekrój podłużnie na połówki. Natnij każdą głęboko w kratkę, nie przecinając skóry. Połówki bakłażana ułóż na blasze do pieczenia i pokrop obficie oliwą z oliwek, tak żeby wsiąkła wgłąb warzywa. Dopraw solą, pieprzem i posyp tymiankiem. Piecz przez 20 minut do zmięknięcia.

2. W międzyczasie przygotuj pesto. Zmiksuj bazylię, ocet, miód i sok z cytryny. Pomidory pokrój w plasterki.

3. Na ciepłego, upieczonego bakłażana wyłóż sos (zostaw odrobinę do pokropienia z wierzchu), a na samą górę dodaj pokrojone pomidory. Wstaw do piekarnika na 5 minut, żeby się podgrzało. Całość pokrop octem balsamicznym i resztą pesto.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Grillowany halibut z cytryną i solą

Grillowany halibut

To jedno z moich popisowych i niezwykle prostych dań, jakie serwuję znajomym nad morzem. Niestety zdjęcie robione na szybko w plenerowych warunkach nie jest w stanie oddać potęgi smaku. Grillowaną rybę możemy podać na wiele sposobów, jednak cały sekret tkwi w jej świeżości. Jeżeli będziecie kiedyś nad morzem, to gorąco polecam poranną wycieczkę do portu – można tam dostać na przykład najlepszej jakości halibuta! Jest to przepyszna ryba z małą ilością ości. Pomysł na jej przygotowanie jest niezwykle prosty – wystarczy jedynie sok z cytryny i sól. Tak! Im przepis prostszy, tym lepsze rezultaty możemy uzyskać, ale jest jeden warunek: składniki muszą być przedniej jakości. Do dzieła!

Składniki (6 porcji):

  • świeży halibut – 2 duże tusze, łącznie 1,5 kg (udało mi się kupić bezpośrednio w porcie)
  • cytryna -1,5 sztuki
  • sól

Przygotowanie (40 minut):

1. Halibuta umyj i osusz. Każdą tuszę pokrój na 3 części.

2. Kawałek halibuta polej sokiem z cytryny i obficie posól (około łyżka soli na stronę). Posoloną stroną do dołu ułóż na folii aluminiowej. Drugą stronę również polej sokiem z cytryny i posól. Każdy kawałek ryby zawiń dokładnie w folię aluminiową – 3 warstwy folii będą optymalne.  Uwaga! Solimy wyłącznie skórę, inaczej mięso będzie za słone. Sól utworzy delikatną skorupkę i przeniknie do wnętrza ryby podczas pieczenia.

3. Tak przygotowane kawałki halibuta piecz na dobrze rozgrzanym grillu po 15 minut z każdej strony. Jeżeli chcesz przygotować rybę w domowych warunkach, piecz ją w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Makaron z sosem migdałowym i polędwicą

Makaron z sosem migdałowym i polędwicą

Jest to jedno z moich ulubionych dań. Wyraźny smak słodkiego masła migdałowego przełamany jest nutą orientu w postaci imbiru (tak imbiru – to doskonałe połączenie), sosu sojowego, octu ryżowego i drobnemu dodatkowi pasty z ostrych papryczek chilli. Do tego przepyszna, szybko pieczona polędwica wieprzowa i niewielki dodatek grubego szczypiorku z cebuli dymki. Połączenie smaków zaskoczyło mnie nietuzinkowym wyrazem orientu, który wprost cudownie gra z sosem migdałowym. Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • makaron tagliatelle – 200 gram
  • polędwica wieprzowa – 0,5 sztuki
  • masło migdałowe – 4 pełne łyżeczki (możesz je kupić lub zrobić samemu masło migdałowe z tego przepisu)
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • ocet ryżowy – 1 łyżka (możesz zastąpić sokiem z cytryny)
  • świeży imbir – 1 łyżka
  • woda – 4-10 łyżek (w zależności od pożądanej konsystencji sosu)
  • szczypiorek z cebuli dymki – kilkanaście plasterków
  • sól, pieprz

Przygotowanie (30 minut):

1. Polędwicę oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż polędwicę z każdej strony przez kilkadziesiąt sekund, aby zamknąć pory mięsa i zachować soczystość podczas podpiekania. Polędwicę Wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 10 – 12 minut obracając kilkukrotnie w trakcie pieczenia.

2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odsączając go zachowaj kilka łyżeczek wody.

3. W międzyczasie zmieszaj masło migdałowe, posiekany imbir, sos sojowy, ocet ryżowy i wodę. Szczypiorek pokrój w plasterki.

4. Makaron wymieszaj z sosem i mięsem. Na wierz wysyp szczypiorek (to dość istotny składnik, więc postaraj się go nie pominąć).

Powodzenia i Smacznego!
B.

Makaronowe muszle nadziewane pomidorami i szynką

Makaronowe muszle nadziewane pomidorami i szynką

Od dawna miałem ochotę zrobić nadziewane muszle makaronowe. Zadanie okazało się trudniejsze niż myślałem – sporo czasu zajęło mi ułożenie ich w taki sposób, żeby się nie przewracały podczas pieczenia. Ten drobny problem nie zmienia faktu, że danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nadzienie przygotowałem na bazie sosu beszamel z dodatkiem wiejskiej szynki, suszonych pomidorów i dodatku sera mozzarella. Wyszło fantastycznie. Nadziewane muszle są wyjątkowo sycące. Do dzieła!

Składniki (2-3 porcje):

  • makaron muszle – 12 sztuk (polecam ugotować kilka więcej, bo mogą się rozpaść)
  • mleko – 2 szklanki
  • mąka – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka
  • ser mozzarella – 1 garść
  • szynka pokrojona w kostkę – 1 garść
  • pomidory suszone – 1 mała garść
  • sól, pieprz

Przygotowanie (30 minut):

1. Makaron typu muszle ugotuj w osolonej wodzie. Postaraj się, aby były dostatecznie miękkie, ponieważ lekko podeschną w piekarniku.

2. W międzyczasie przygotuj sos. W garnku rozgrzej masło, wsyp mąkę i smaż całość przez kilkanaście sekund. Cały czas mieszaj zawartość za pomocą trzepaczki. Powoli dodawaj mleko. Zagotuj sos i gotuj jeszcze kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Dodaj starty ser, szynkę i pomidory. Dopraw solą i pieprzem.

3. Makaron odsącz i zahartuj zimną wodą. Muszle nadziewaj za pomocą łyżki i układaj w naczyniu żaroodpornym. Nie jest to łatwe zadanie, ale przy odrobinie pomysłowości powinno się udać. Nadziewane muszle zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Prażone orzechy i owoce w miodzie

Prażone orzechy i owoce w miodzie

Jest to świetny pomysł na bardzo zdrowy, pożywny i bezglutenowy deser. Zmieszałem kilka składników, które akurat miałem w szafce kuchennej. Były to migdały, pestki słonecznika, orzechy nerkowca, suszona żurawina oraz wiórki kokosowe. Wszystkie te rarytasy uprażyłem z dodatkiem miodu i pozostawiłem do przestygnięcia. Pyszny deser to mało powiedziane. Spróbujcie sami!

Składniki (4 porcje) – ponieważ do podania deseru użyłem kokilek, również nimi odmierzam składniki. Dodatkowo dodam, że można użyć dowolnych, ulubionych bakalii:

  • migdały – 1 kokilka (możesz użyć krojonych, płatków lub w całości)
  • orzechy nerkowca – 1 kokilka
  • pestki słonecznika – 1 kokilka
  • suszona żurawina – 1 kokilka
  • wiórki kokosowe – 0,5 kokilki
  • miód – 4 łyżki
  • masło – 1 łyżka

Przygotowanie (15 minut):

Na patelni rozgrzej masło i miód. Kiedy na brzegach patelni zaczną pojawiać się bąbelki, dorzuć wszystkie składniki i praż w miodzie przez 5-8 minut na średnim ogniu, aż się zrumienią i nabiorą złotobrązowego koloru. Gotową masę przełóż do kokilek i podawaj jak tylko lekko przestygnie. Drugą metodą jest przełożenie masy na papier do pieczenia nasmarowany masłem. Następnie można poczekać, aż wszystko wystygnie i stanie się sztywne. Na koniec pozostaje jedynie pociąć masę bakaliową na kawałki.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Tartaletki z kremem cytrynowo – pomarańczowym

tartaletki z kremem cytrynowym pomarańczowym

Ostatnio uwielbiam piec ciasta i ciasteczka. Dzisiaj przygotowałem przepyszne tartaletki z kremem cytrynowo pomarańczowym. Wyszły jedynie wystarczająco słodkie, także mogę je śmiało zaliczyć do grupy moich ulubionych deserów. Przygotowanie tartaletek nie jest pracochłonne, jednak cały proces trzeba podzielić na kilka partii, między którymi możemy zrobić sobie dłuższe przerwy. Pysznie, zarazem cytrynowo i pomarańczowo. Do dzieła!

Składniki (24 sztuki):

Ciasto:

  • mąka pszenna – 500 gram
  • masło – 200 gram
  • śmietana 18% – 3 pełne łyżki
  • cukier – 150 gram

Mus cytrynowo pomarańczowy:

  • sok z cytryny – 60 ml
  • sok z pomarańczy – 100 ml
  • jajka – 5 sztuk
  • śmietana 36% – 200 ml
  • skórka z 1 cytryny (posiekana)
  • skrobia kukurydziana – 1 łyżeczka
  • cukier 120 gram

Przygotowanie (120 minut z dużymi przerwami):

1. Składniki na ciasto dokładnie zmieszaj i wyrób na jednolitą masę. Ważne żeby składniki były schłodzone, a cisto wyrabiać bardzo szybko. Tak przygotowane ciasto odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

2. Foremki do tartaletek wyklej cienką warstwą przygotowanego ciasta i podpiecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Nie zapomnij lekko nakłuć spodów, żeby się nie podniosły podczas pieczenia.

3. Składniki na krem cytrynowo pomarańczowy dokładnie zmiksuj. Płyn ostrożnie przelej na podpieczone tartaletki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Uważaj, żeby się nie przypaliły.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Domowe masło migdałowe

Domowe masło migdałowe

Wspaniałe, pyszne i zdrowe masło migdałowe! Tak jak na pólkach sklepowych spotykamy różnego rodzaju kremy i masła, tak też czasem możemy natrafić na masło migdałowe. Jednak żadne nie może się równać z tym, które przygotujesz własnoręcznie. Nadaje się zarówno na kanapkę, jak również jako składnik pysznych sosów. Jest słodkie i mocno migdałowe. Do dzieła!

Składniki (400 gram):

  • migdały – 400 gram
  • miód – 6 łyżek (najlepszy będzie płynny)
  • oliwa z oliwek lub olej – 6 łyżek
  • woda – 8 łyżek

Przygotowanie (15 minut):

Wszystkie składniki przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Masło migdałowe powstaje w procesie bardzo długiego miksowania. Nie zniechęcaj się, warto chwilą poczekać.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Sorbet z arbuza

sorbet z arbuza

Za oknem upał… Jedyne o czym marzę w takie dni to coś zimnego, co orzeźwi i choć na chwilę schłodzi organizm. Dziś przygotowałem sorbet z arbuza. Tak naprawdę sorbet można przygotować z różnych owoców, zmieniać smaki, kombinować. Przepis ten może posłużyć jako inspiracja, nie trzeba koniecznie trzymać się proporcji – przygotuj go wedle swoich upodobań. Do dzieła!

Składniki (3 porcje):

  • arbuz – około 1,5 kg
  • sok z połowy cytryny
  • cukier brązowy – 1,5 łyżki

Przygotowanie (15 minut + 2h):

1. Odkrój miąższ arbuza od skórki i oczyść go z pestek. Pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj sok z cytryny i cukier.

2. Całość potraktuj blenderem.

3. Wyłóż sorbet do pojemnika i wstaw do zamrażalnika.

4. Po około 2 godzinach powinien być gotowy do zjedzenia. Przed podaniem możesz go ponownie zmiksować przez kilka sekund.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Śniadaniowe muffiny jajeczne

śniadaniowe muffiny jajeczne

Leniwy niedzielny poranek.. Co by tu zjeść? W lodówce mam świeże jajka z ekologicznej hodowli, więc wybór staje się prosty. Tylko jak podać jajka, żeby nie było nudno? Po chwili namysłu przypomniał mi się przepis na śniadaniowe muffiny jajeczne. Strzał w dziesiątkę! Rozmieszałem jajka, dodałem sól i pieprz. Na patelni podgrzałem delikatną cebulę i szynkę pokrojoną w niedużą kostkę. Zmieszałem wszystko i dodałem odrobinę posiekanej bazylii. Całość przelałem do foremek na muffiny i zapiekłem. Wyszły puszyste muffiny idealnie nadające się na śniadanie! Do dzieła!

Składniki (6 muffinów):

  • jajka – 3 sztuki
  • szynka – 1 bardzo duży plaster (3 łyżki pokrojonej w kostkę)
  • cebula dymka – 2 łyżki pokrojonej w kostkę
  • śmietana 18% – 1 łyżka
  • ser grana padano – 2 łyżki
  • świeża bazylia – 2 łyżki

Przygotowanie (10+20 minut):

1. Cebulę i bazylię posiekaj. Szynkę pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij cebulę z szynką.

2. Jajka wbij do miski, dodaj śmietanę, sól i pieprz. Za pomocą widelca dokładnie rozmieszaj składniki. Dodaj drobno starty ser i bazylię.

3. Masę jajeczną przelej do 6 foremek do muffinów. Nie nalewaj do pełna, ponieważ jajko urośnie podczas pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Tarta z wiśniami na kruchym cieście

Tarta z wiśniami na kruchym cieście

Stanąłem dzisiaj przed ciekawym zadaniem – miałem zrobić ciekawy i smaczny deser używając czereśni. Niestety nie udało mi się ich zdobyć i zastępczo użyłem wiśni. Przygotowałem przepyszną, słodką, rustykalną tartę z wiśniami. Kruche ciasto idealnie obejmuje lekko kwaśne wiśnie pozostawiając kilka sztuk na widoku. Wyszedł deser zapierający dech w piersiach. Do dzieła!

Składniki (2 ciasta):

  • mąka pszenna – 500 gram
  • masło – 200 gram
  • śmietana 18% – 3 pełne łyżki
  • cukier – 150 gram
  • wiśnie – 1 kg

Przygotowanie (10 + 40 minut):

1. Mąkę, zimne i pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz cukier wyrób na jednolite ciasto do tarty. Pamiętaj żeby wszystkie składniki były schłodzone.  Podziel ciasto na 2 części, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.

2. Wiśnie wydryluj. Ciasto rozwałkuj na okrąg grubości 4-6 mm, dla ułatwienia podsyp je mąką. Na środek wyłóż wiśnie (0,5 kg na jedną tartę), tak aby na brzegach pozostało 5 cm wolnej przestrzeni. Brzegi ciasta zawiń do środka, wystającą część wiśni posyp łyżeczką cukru. Przełóż całość na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

3. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 30-45 minut, aż będzie kruche, w kolorze złotym. Podawaj przestygnięte, sprawi to, że nadzienie będzie bardziej zwarte.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Kurczak z grilla w sosie miodowym balsamico

kurczak z grilla w miodowym balsamico

Sezon grillowy w pełni, więc warto przedstawić jedynego w swoim rodzaju kurczaka z grilla. Soczyste piersi kurczaka, pokrojone w dużą kostkę nadziałem na patyczki do szaszłyków. Wcześniej pozostawiłem je do marynowania w occie balsamicznym i miodzie. Muszę przyznać, że nie jestem zwolennikiem słodkiego mięsa, jednak to wyszło przepyszne, z lekką nutką pikanterii. Całości dopełniła sałatka z roszponki, z dodatkiem ziaren granatu, sera rokpol i orzechami włoskimi. Jest to pełnowartościowy posiłek, który możesz przygotować na grillu w kilkanaście minut. Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

Przygotowanie (10+30 minut):

1. Piersi kurczaka umyj, opraw i pokrój w dużą kostkę w poprzek włókien.

2. Przygotuj marynatę – zmieszaj ocet balsamiczny i miód. Jeśli miód jest skrystalizowany marynatę podgrzej lekko w rondelku, aż składniki się połączą.

3. Kurczaka zalej marynatą i odstaw do lodówki na 15-30 minut. Pozostałą marynatę przelej do rondelka i zagotuj, następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 10 minut, aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Nie przejmuj się jeśli będzie zbyt rzadki, zgęstnieje bardziej podczas stygnięcia.

4. Zamarynowanego kurczaka nadziej na patyczki do szaszłyków i piecz na grillu przez 2-3 minuty. Upieczone szaszłyki z kurczaka posmaruj sosem miodowym balsamico za pomocą pędzelka.

Szaszłyki z grilla świetnie smakują z sałatką z roszponki z tego przepisu.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Sałatka z roszponki z rokpolem, nasionami granatu i orzechami

sałatka z roszponki i granatu

Pyszna i pożywna sałatka to podstawa dobrego obiadu. Dzisiaj przygotowałem zarazem prostą i wyjątkową sałatkę z roszponki z dodatkiem sera rokpol, nasion granatu i orzechami włoskimi. Całość skropiłem sosem miodowym z balsamico. Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • roszponka – 70 gram
  • miód – 3 łyżeczki
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • ser rokpol lub lazur – 100 gram
  • orzechy włoskie – mała garść
  • granat – 0,5 sztuki

Przygotowanie (15 minut):

1. Granat przekrój na pół, z jednej połówki wyłuskaj nasiona. Ser rokpol pokrój w niewielką kostkę. Orzechy lekko rozgnieć.

2. Zmieszaj ocet balsamiczny i miód. Zagotuj i podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut, aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje.

3. Na roszponkę wyłóż kolejno wszystkie składniki i pokrop miodowym balsamico.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Bataty z fetą i natką pietruszki

Bataty z fetą i natką pietruszki

Prezentuję świetną, słodko – słoną przekąskę w postaci batatów z fetą i natką pietruszki. To proste w przygotowaniu danie możesz podać na lunch lub obiad. Słodki ziemniak przełamany jest słoną fetą i dodatkiem natki pietruszki. Odpowiedniego wyrazu dodaje szczypta czarnego pieprzu. Do dzieła!

Składniki (2-4 porcje):

  • bataty – 2 duże sztuki
  • natka pietruszki – duża garść świeżych listków
  • twarda feta – 150 gram
  • czarny pieprz świeżo mielony

Przygotowanie (5 + 45 minut):

1. Ziemniaki piecz w całości w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut.

2. W międzyczasie przygotuj nadzienie: natkę pietruszki posiekaj, fetę pokrój w drobną kostkę. Przygotowane składniki wymieszaj i dopraw pieprzem. Gdy ziemniaki się upieką przekrój je na pół, a wydrążony środek zmieszaj z resztą składników. Nadzienie przełóż z powrotem do łupinek batatów.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Sałatka z ciecierzycy, fety i mięty

Sałatka z ciecierzycy, fety i mięty

Ciecierzycę można jadać na wiele sposobów, najpopularniejszy z nich jest indyjska pasta – hummus. Dzisiaj jednak postanowiłem wykombinować z cieciorki coś innego. Kupiłem wersję w puszce i zrobiłem z niej prostą sałatkę. Co z tego wyszło, przekonajcie się sami, próbując ten przepis. Sałatka z ciecierzycy, fety i świeżej mięty to zdrowa, bogata w białko przekąska, która świetnie nadaje się na przykład na lunch do pracy. Świeża mięta dodaje orzeźwienia, a sos na bazie soku z cytryny lekkiej kwaskowatości. Do dzieła!

Składniki:

  • Ciecierzyca – 1 puszka
  • Ser feta – 130 gram
  • Łyżka masła
  • Garść świeżej mięty
  • Sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta ostrej papryki

Przygotowanie (20 minut):

  1. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Dodaj odsączoną ciecierzycę i podgrzewaj aż do zarumienienia. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Ser feta pokrój w kostkę i posiekaj liście mięty.
  3. Przygotuj sos: zmieszaj około 5 łyżek oliwy z sokiem z cytryny. Następnie przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Sos powinien wyjść mocno cytrynowy.
  4. Zmieszaj wszystkie składniki, polej sosem i gotowe.

 

Powodzenia i Smacznego!
B.

Krem z zielonego groszku z miętą i cytrynową śmietaną

Krem z zielonego groszku z miętą i cytrynową śmietaną

Uff… Bardzo rozgrzewająca zupa krem! Zielony groszek idealnie gra z dodatkiem cebuli, czosnku i wyraźną nutą mięty. Smaku dopełnia gałka muszkatołowa i odrobina chilli. Zapomniałbym o bardzo ważnym składniku, bez którego nie było by tej zupy – śmietana cytrynowa. Całość może wydawać się dość odważna, ale jest zdrowa i przepyszna! Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • zielony groszek – 0,5 kg (użyłem mrożonego)
  • bulion wieprzowy lub drobiowy – 1 litr
  • mięta – 8 sporych listków
  • cebula dymka – 1 duża (średnica 6cm)
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryczka chilli – 0,25 sztuki
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki
  • śmietana 36% – 200 gram
  • sok z cytryny – 1 łyżka

Przygotowanie (10 + 20 minut):

1. Cebulę pokrój w kostkę. Miętę, czosnek i papryczkę posiekaj. W garnku, na maśle klarowanym zeszklij cebulę z czosnkiem i ostrą papryczkę. Dodaj zielony groszek oraz liście mięty i duś wszystko przez 5 minut. Do warzyw wlej bulion i poczekaj aż całość się zagotuje.

2. Zagotowane składniki dokładnie zmiksuj i dopraw solą oraz gałką muszkatołową. Zmiksowaną zupę przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach i ponownie zagotuj.

3. W międzyczasie ubijaj śmietanę z dodatkiem soku z cytryny przez 30 sekund – mocno zgęstnieje.

Zupę krem z groszku podawaj z dodatkiem cytrynowej śmietany i listkiem mięty.

Powodzenie i Smacznego!
B.

Pianki z borówkami na owsianym spodzie

Pianki z borówkami na owsianym spodzie

Moja żona rzadko staje przy garach. Ale czasem ją najdzie wielka ochota na przygotowanie słodkości i wtedy powstaje coś naprawdę pysznego! Nie mogłem się powstrzymać, żeby nie przedstawić tego przepisu. Dziś na słodko: aksamitnie delikatne pianki z borówkami na kruchym, owsianym spodzie. To szybki, lekki deser, który zasmakuje każdemu. Do dzieła!

Składniki (około 12 babeczek):

  • mleko skondensowane (zagęszczone) niesłodzone – 500 ml
  • żelatyna – 2 opakowania (po 50 gram)
  • borówki – 1 opakowanie
  • dowolne ciastka owsiane – 1 opakowanie (moje miało 150 gram)
  • masło – około 70 gram
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie (25 + 40 minut):

1. Ciastka rozkrusz w misce i dodaj do nich rozpuszczone wcześniej masło. Wymieszaj.

2. Przygotowaną masę wyłóż na spód papilotek do muffinów. Do robienia babeczek możesz użyć dodatkowo specjalnej formy do pieczenia muffinów, będzie ci łatwiej nakładać składniki. Przygotowane spody wstaw do lodówki na 15 minut (w tym czasie możesz przygotować masę piankową).

3. Rozpuść żelatynę według przepisu na opakowaniu. Mleko skondensowane przelej do miski. Następnie miksuj, dodając powoli żelatynę oraz sok z cytryny. Na koniec dodaj borówki i wymieszaj całość łyżką.

4. Wyjmij przygotowane wcześniej spody z lodówki. W każdą foremkę nakładaj piankową masę (uwaga, szybko gęstnieje!). Tak przygotowane babeczki włóż do lodówki na około 40 minut, do ścięcia żelatyny.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Makaron z bazylią cytrynową, krewetkami i orzechami pinii

Makaron z bazylią cytrynową, krewetkami i orzechami pinii

Dzisiaj pokazuję bardzo szybki obiad – makaron z bazylią cytrynową, krewetkami i orzechami pinii. W tym przepisie zdecydowanie pierwsze skrzypce gra bazylia cytrynowa o bardzo wyrazistym smaku. Na drugim planie uplasowały się niesamowite krewetki tygrysie i orzechy pinii. Makaron obleczony jest w niesamowicie delikatnym, kremowym sosie na bazie mleka i bazylii, a kilka dodatków sprawia, że całe danie jest wyborne. Do dzieła!

Składniki (2-3 porcje):

  • makaron – 300 gram (użyłem bucatini, ale klasyczne spaghetti też się świetnie sprawdzi)
  • bazylia cytrynowa – 2 pełne łyżki posiekanej (warto użyć właśnie cytrynowej odmiany)
  • gałka muszkatołowa – 0,5 płaskiej łyżeczki
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny – 0,5 płaskiej łyżeczki
  • ser grana padano – 3 pełne łyżki
  • mleko – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 1 płaska łyżka
  • krewetki – 10 sztuk
  • orzechy pinii – 2 łyżki

Przygotowanie (20 minut):

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Krewetki wrzuć do wrzątku na 2 minuty i odsącz.

2. W międzyczasie upraż przez 2 minuty na rozgrzanej patelni orzechy pinii.

3. Przygotuj sos – do garnka (na małym ogniu) wsyp mąkę i dokładnie mieszając trzepaczką dodawaj mleko (małymi porcjami). Dodaj gałkę, sól, pieprz, bazylię cytrynową, drobno starty ser. Zawartość dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia.

4. Makaron odlej pozostawiając odrobinę wody i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj sos i krewetki. Wymieszaj i podawaj, jeśli makaron zacznie gęstnieć, możesz dodać odrobinę wody po gotowaniu makaronu.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Domowy hot dog z dodatkami

Domowy hot dog z dodatkami

Można go jeść na lunch, obiad lub zwykłą przekąskę. Kojarzy się z typowym fast foodem. Zazwyczaj bywa niezbyt zdrowy, ale przygotowany w domowych warunkach dostarczy niezbędnych witamin i białka. Jedynie bułka może stanowić mały problem. Mowa o Hot Dogu z dodatkami: świeżą sałatą, ekologicznym pomidorem, ogórkiem kiszonym z babcinej spiżarni oraz prażoną cebulą. Nie mogło zabraknąć też pełnowartościowej parówki z indyka (o dziwo, w sklepach coraz częściej można takie kupić) oraz musztardy i ketchupu. Hot dog przyrządzany w domu wychodzi smaczny i stosunkowo zdrowy, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Do dzieła!

Składniki:

  • bagietka lub paluchy
  • parówka z jak największą zawartością mięsa (ugotowana i ciepła)
  • ogórek kiszony pokrojony w plasterki
  • pomidor pokrojony w plasterki
  • kilka liści sałaty
  • musztarda, ketchup
  • prażona cebulka

Przygotowanie (15 minut):

Bułkę przekrój na pół, tak żeby połówki trzymały się razem. Do środka włóż sałatę, która zapobiegnie przemiękaniu bułki. Na nią ułóż pomidora i ogórka. Następnie ciepłą parówkę, którą polej sosami i posyp prażoną cebulą. To wszystko! Domowy hot dog gotowy!

Powodzenia i Smacznego!
B.