Na zewnątrz zimno i ponuro. Nie ma nic lepszego niż duża porcja witamin na poprawę nastroju. Papryki możemy nadziewać na wiele sposobów – dzisiaj wybrałem farsz mięsny z dodatkiem warzyw. Świeże, mielone mięso wołowe świetnie gra z kilkoma warzywnymi dodatkami. W środku znalazły się ryż, pomidory z puszki, szczypior, por, odrobina czosnku, seler naciowy, cukinia. Nie mogło zabraknąć też kilku drobiazgów, które sprawiają, że farsz jest zwarty i odpowiednio doprawiony, jak starty ser cheddar, jajko oraz dodatek sosu worcester i spora ilość przypraw. Odpowiednia dawka warzyw i mięsa. Palce lizać! Do dzieła!
Składniki (na 6 papryk):
- papryka – 6 średnich sztuk
- mielone mięso wołowe – 400 gram
- ryż – 150 gram
- por – 15 cm średnicy 3 cm
- szczypior – 3 łyżki
- cukinia – 0,3 dużej
- pomidory z puszki – 1 puszka
- seler naciowy – 2 łodygi
- oregano suszone – 2 łyżki
- sól – 1 płaska łyżeczka
- papryka ostra – 1 duża łyżeczka
- czosnek – 2 ząbki
- sos worcester – 2 łyżki
- ser cheddar – 100 gram
- pieprz czarny – 1 łyżeczka
- jajko – 1 sztuka
Przygotowanie (40 minut + 30 minut pieczenia):
1. Papryki umyj, odkrój od nich wieczka i wyjmij gniazdo nasienne. Pora pokrój w pół talarki. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Pomidory pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w ćwiartki, następnie w plasterki. Czosnek drobno posiekaj. Szczypiorek drobno pokrój. Łodygi selera pokrój w plasterki.
2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Dodaj pora i szczypiorek, chwilę blanszuj. Dodaj cukinię, czosnek i selera. Blanszuj 5 minut na średnim ogniu. Dodaj pomidory i smaż jeszcze przez 3 minuty. Warzywa odlej na sitku.
3. Mięso mielone dopraw oregano, papryką słodką, solą i czarnym pieprzem świeżo mielonym. Usmaż na patelni dokładnie mieszając.
4. Wszystkie składniki zmieszaj w większej misce. Poczekaj, aż farsz lekko przestygnie. Dodaj drobno starty ser cheddar, sos worcester i jajko. Dokładnie wymieszaj.
5. Nadziej denka papryk do pełna i przykryj wieczkami. Pamiętaj aby farsz dokładnie wypełniał ich wnętrze. Nadziane papryki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z dolnym grzaniem przez 30 minut do zmięknięcia.
Powodzenia i Smacznego!
B.
