Papryki nadziewane farszem z mięsa, ryżu i warzyw

Papryki nadziewane mięsem i ryżem

Na zewnątrz zimno i ponuro. Nie ma nic lepszego niż duża porcja witamin na poprawę nastroju. Papryki możemy nadziewać na wiele sposobów – dzisiaj wybrałem farsz mięsny z dodatkiem warzyw. Świeże, mielone mięso wołowe świetnie gra z kilkoma warzywnymi dodatkami. W środku znalazły się ryż, pomidory z puszki, szczypior, por, odrobina czosnku, seler naciowy, cukinia. Nie mogło zabraknąć też kilku drobiazgów, które sprawiają, że farsz jest zwarty i odpowiednio doprawiony, jak starty ser cheddar, jajko oraz dodatek sosu worcester i spora ilość przypraw. Odpowiednia dawka warzyw i mięsa. Palce lizać! Do dzieła!

Składniki (na 6 papryk):

  • papryka – 6 średnich sztuk
  • mielone mięso wołowe – 400 gram
  • ryż – 150 gram
  • por – 15 cm średnicy 3 cm
  • szczypior – 3 łyżki
  • cukinia – 0,3 dużej
  • pomidory z puszki – 1 puszka
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • oregano suszone – 2 łyżki
  • sól – 1 płaska łyżeczka
  • papryka ostra – 1 duża łyżeczka
  • czosnek – 2 ząbki
  • sos worcester – 2 łyżki
  • ser cheddar – 100 gram
  • pieprz czarny – 1 łyżeczka
  • jajko – 1 sztuka

Przygotowanie (40 minut + 30 minut pieczenia):

1. Papryki umyj, odkrój od nich wieczka i wyjmij gniazdo nasienne. Pora pokrój w pół talarki. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Pomidory pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w ćwiartki, następnie w plasterki. Czosnek drobno posiekaj. Szczypiorek drobno pokrój. Łodygi selera pokrój w plasterki.

2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Dodaj pora i szczypiorek, chwilę blanszuj. Dodaj cukinię, czosnek i selera. Blanszuj 5 minut na średnim ogniu. Dodaj pomidory i smaż jeszcze przez 3 minuty. Warzywa odlej na sitku.

3. Mięso mielone dopraw oregano, papryką słodką, solą i czarnym pieprzem świeżo mielonym. Usmaż na patelni dokładnie mieszając.

4. Wszystkie składniki zmieszaj w większej misce. Poczekaj, aż farsz lekko przestygnie. Dodaj drobno starty ser cheddar, sos worcester i jajko. Dokładnie wymieszaj.

5. Nadziej denka papryk do pełna i przykryj wieczkami. Pamiętaj aby farsz dokładnie wypełniał ich wnętrze. Nadziane papryki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z dolnym grzaniem przez 30 minut do zmięknięcia.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Papryki nadziewane farszem z mięsa, ryżu i warzyw
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *