Pesto z rukoli i miodu z delikatnie sezamową nutą

Pesto z rukoli i sezamu

Oto przepis na pesto z rukoli. Sama rukola jest zazwyczaj zbyt gorzka, ale po odpowiednim doprawieniu pasuje do wielu dań. Gorzki smak z początku neutralizuje kwasowość limonki, następnie dodatek soli i pieprzu. Odrobina miodu wydobywa smak rukoli, a drobny dodatek oleju sezamowego idealnie dopełnia całość.

Składniki:

  • świeża rukola – duża garść
  • sok z połowy limonki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • miód – 1 łyżeczka
  • olej sezamowy – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Przygotowanie (5 minut):

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Sos wychodzi słodko gorzki z lekko kwaśnym finiszem i dokładnie taki powinien być. Nadaje się do bardzo wielu potraw jako dodatek, który przełamuje ich smak. Ja lubię go podawać z rybą, słodkimi ziemniakami, a także z makaronem (w lekko zmienionej postaci).

Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Pesto z rukoli i miodu z delikatnie sezamową nutą
Published On
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *