Oto przepis na pesto z rukoli. Sama rukola jest zazwyczaj zbyt gorzka, ale po odpowiednim doprawieniu pasuje do wielu dań. Gorzki smak z początku neutralizuje kwasowość limonki, następnie dodatek soli i pieprzu. Odrobina miodu wydobywa smak rukoli, a drobny dodatek oleju sezamowego idealnie dopełnia całość.
Składniki:
- świeża rukola – duża garść
- sok z połowy limonki
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- miód – 1 łyżeczka
- olej sezamowy – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Przygotowanie (5 minut):
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Sos wychodzi słodko gorzki z lekko kwaśnym finiszem i dokładnie taki powinien być. Nadaje się do bardzo wielu potraw jako dodatek, który przełamuje ich smak. Ja lubię go podawać z rybą, słodkimi ziemniakami, a także z makaronem (w lekko zmienionej postaci).
Smacznego!
B.
Jak Ci się podoba ten przepis?

Recipe Name
Pesto z rukoli i miodu z delikatnie sezamową nutą
Published On
Cook Time
Total Time