Jeśli chodzi o pieczone mięsa to chyba nie ma nic lepszego od domowej polędwicy wieprzowej. Takie mięso jest nie tylko pewnej jakości, ale również nie zawiera wielu powszechnie stosowanych ulepszaczy. Odpowiednio przyprawiona polędwica wieprzowa smakuje wyśmienicie i jest niesamowicie soczysta. Do dzieła!
Składniki:
- polędwica wieprzowa – 400 gram
- rozmaryn – 2 łyżki
- czosnek – 4 ząbki
- papryka słodka – 1 łyżka
- oliwa – 2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie (5 + 60 minut):
1. Świeżą polędwicę wieprzową oczyść i przekrój na 2 części, żeby zmieściła się do naczynia żaroodpornego. Włóż ją do miski, dodaj drobno posiekany czosnek, oliwę, słodką paprykę, sól i pieprz. Natrzyj mięso dodanymi składnikami i odstaw w chłodne miejsce na kilka godziny (minimum 3, ja wstawiłem na 24).
2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Polędwicę przełóż do naczynia żaroodpornego i obsyp z wierzchu dokładnie suszonym rozmarynem. Piecz około godziny.
Powodzenia i Smacznego!
B.





