Czas na coś naprawdę zdrowego i pysznego. Coś co jest zarazem warzywne i pełne różnorodnych smaków. Każdy kęs smakuje zupełnie inaczej od poprzedniego. Mowa o bakłażanie zapiekanym z kolorowymi pomidorami i pesto z bazylii i miodu. Z początku sam nie byłem przekonany do tego pomysłu jednak efekt końcowy mocno mnie zaskoczył – pozytywnie rzecz jasna! Nie zdradzę nic więcej, spróbujcie sami!
Składniki (1 porcja):
- bakłażan – 1 sztuka
- świeża bazylia – 1 garść
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
- miód – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 1 łyżka
- świeży tymianek – 1 łyżka
- pomidory różnokolorowe (użyłem małych: pomarańczowych, czerwonych i czarnych)
- sól, pieprz
Przygotowanie (30 minut):
1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Bakłażana przekrój podłużnie na połówki. Natnij każdą głęboko w kratkę, nie przecinając skóry. Połówki bakłażana ułóż na blasze do pieczenia i pokrop obficie oliwą z oliwek, tak żeby wsiąkła wgłąb warzywa. Dopraw solą, pieprzem i posyp tymiankiem. Piecz przez 20 minut do zmięknięcia.
2. W międzyczasie przygotuj pesto. Zmiksuj bazylię, ocet, miód i sok z cytryny. Pomidory pokrój w plasterki.
3. Na ciepłego, upieczonego bakłażana wyłóż sos (zostaw odrobinę do pokropienia z wierzchu), a na samą górę dodaj pokrojone pomidory. Wstaw do piekarnika na 5 minut, żeby się podgrzało. Całość pokrop octem balsamicznym i resztą pesto.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Wyglądają cudownie! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂