Pieczony bakłażan z kolorowymi pomidorami i miodowym pesto

bakłażan z pomidorami i miodowym pesto

Czas na coś naprawdę zdrowego i pysznego. Coś co jest zarazem warzywne i pełne różnorodnych smaków. Każdy kęs smakuje zupełnie inaczej od poprzedniego. Mowa o bakłażanie zapiekanym z kolorowymi pomidorami i pesto z bazylii i miodu. Z początku sam nie byłem przekonany do tego pomysłu jednak efekt końcowy mocno mnie zaskoczył – pozytywnie rzecz jasna! Nie zdradzę nic więcej, spróbujcie sami!

Składniki (1 porcja):

  • bakłażan – 1 sztuka
  • świeża bazylia – 1 garść
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
  • miód – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • świeży tymianek – 1 łyżka
  • pomidory różnokolorowe (użyłem małych: pomarańczowych, czerwonych i czarnych)
  • sól, pieprz

Przygotowanie (30 minut):

1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Bakłażana przekrój podłużnie na połówki. Natnij każdą głęboko w kratkę, nie przecinając skóry. Połówki bakłażana ułóż na blasze do pieczenia i pokrop obficie oliwą z oliwek, tak żeby wsiąkła wgłąb warzywa. Dopraw solą, pieprzem i posyp tymiankiem. Piecz przez 20 minut do zmięknięcia.

2. W międzyczasie przygotuj pesto. Zmiksuj bazylię, ocet, miód i sok z cytryny. Pomidory pokrój w plasterki.

3. Na ciepłego, upieczonego bakłażana wyłóż sos (zostaw odrobinę do pokropienia z wierzchu), a na samą górę dodaj pokrojone pomidory. Wstaw do piekarnika na 5 minut, żeby się podgrzało. Całość pokrop octem balsamicznym i resztą pesto.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Pieczony bakłażan z kolorowymi pomidorami i miodowym pesto
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

One Reply to “Pieczony bakłażan z kolorowymi pomidorami i miodowym pesto”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *