Bakłażan ostatnio tak mi posmakował, że postanowiłem go przygotować ponownie, ale w innym wydaniu. Tym razem podałem go z sosem miętowym i prażonymi orzechami pinii. Wyszło chyba jeszcze lepiej niż poprzednio, a już z pewnością równie dietetycznie. Normalnie do przygotowania sosu użyłbym pewnie śmietany, jednak jogurt bałkański sprawdził się o wiele lepiej. Spróbujcie sami!
Składniki (1 porcja):
- bakłażan – 1 sztuka
- jogurt bałkański – 2 duże łyżki
- sok z cytryny – 1,5 łyżki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- świeża mięta – 1 łyżka
- świeża bazylia – 1 łyżka
- świeży tymianek – 1 łyżka
- czosnek – 1 ząbek
- orzeszki pinii – 2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie (30 minut):
1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Bakłażany przekrój podłużnie na połówki. Natnij głęboko w kratkę, nie przecinając skóry. Połówki bakłażana ułóż na blasze do pieczenia i pokrop obficie oliwą z oliwek, tak żeby wsiąkła wgłąb warzywa. Bakłażana dopraw solą, pieprzem i posyp tymiankiem. Piecz przez 20 minut do zmięknięcia.
2. W międzyczasie przygotuj sos. Dokładnie zmieszaj jogurt bałkański, oliwę, sok z cytryny oraz posiekane miętę, bazylię i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
3. Na ciepłego, upieczonego bakłażana wyłóż sos i posyp całość uprażonymi orzeszkami pinii i pokrop oliwą.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Wspaniały. Bakłażan z tą swoją orzechową nutą idealnie musiał się komponować z dodatkami, jakie zaproponowałaś. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂