Pieczony bakłażan z sosem jogurtowym, bazylią, miętą i orzeszkami pinii

bakłażan z orzechami pinii i sosem miętowym

Bakłażan ostatnio tak mi posmakował, że postanowiłem go przygotować ponownie, ale w innym wydaniu. Tym razem podałem go z sosem miętowym i prażonymi orzechami pinii. Wyszło chyba jeszcze lepiej niż poprzednio, a już z pewnością równie dietetycznie. Normalnie do przygotowania sosu użyłbym pewnie śmietany, jednak jogurt bałkański sprawdził się o wiele lepiej. Spróbujcie sami!

Składniki (1 porcja):

  • bakłażan – 1 sztuka
  • jogurt bałkański – 2 duże łyżki
  • sok z cytryny – 1,5 łyżki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • świeża mięta – 1 łyżka
  • świeża bazylia – 1 łyżka
  • świeży tymianek – 1 łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • orzeszki pinii – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie (30 minut):

1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Bakłażany przekrój podłużnie na połówki. Natnij głęboko w kratkę, nie przecinając skóry. Połówki bakłażana ułóż na blasze do pieczenia i pokrop obficie oliwą z oliwek, tak żeby wsiąkła wgłąb warzywa. Bakłażana dopraw solą, pieprzem i posyp tymiankiem. Piecz przez 20 minut do zmięknięcia.

2. W międzyczasie przygotuj sos. Dokładnie zmieszaj jogurt bałkański, oliwę, sok z cytryny oraz posiekane miętę, bazylię i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.

3. Na ciepłego, upieczonego bakłażana wyłóż sos i posyp całość uprażonymi orzeszkami pinii i pokrop oliwą.

Powodzenia i Smacznego!
B.

bakłażan 1 bakłażan 2

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Pieczony bakłażan z sosem jogurtowym, bazylią, miętą i orzeszkami pinii
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

One Reply to “Pieczony bakłażan z sosem jogurtowym, bazylią, miętą i orzeszkami pinii”

  1. Wspaniały. Bakłażan z tą swoją orzechową nutą idealnie musiał się komponować z dodatkami, jakie zaproponowałaś. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *