Dzisiaj na obiad postanowiłem zrobić pizzę, jednak jedyną mąką jaką miałem w spiżarni była mąka gryczana. Niewiele myśląc postanowiłem zrobić pizzę na gryczanym spodzie. Nie będzie to opowieść o chrupiącym cieście i ciągnącym serze. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy musi lubić ciasto przygotowane z mąki gryczanej, jego konsystencja odbiega od klasycznego ciasta na pizzę. Warto jednak spróbować jako zdrowszą alternatywę. Jako dodatków użyłem koncentratu pomidorowego, suszonej bazylii, surowego boczku oraz sera pecorino. Oczywiście składniki na wierzch można dobrać według uznania. sugeruję żeby było ich dosyć sporo, ponieważ samo ciasto jest dość suche. Polecam spróbować!
Składniki (pizza 35 cm):
- mąka gryczana – 400 gram
- woda – 1,25 szklanki
- świeże drożdże – 35 gram
- cukier – 1 łyżeczka
- jajko – 1 sztuka
- oliwa – 1 łyżka
- sól – 1 łyżeczka
- koncentrat pomidorowy – 150 gram
- suszona bazylia – 1 duża łyżka
- czosnek – 1 ząbek
- świeży boczek – 8 plasterków
- oliwki – kilka sztuk (ja użyłem odmiany Kalamata)
- ser pecorino – 3 łyżki
Przygotowanie (60 minut):
1. Zacznij od ciasta. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, oliwę i sól. Do osobnego naczynia wlej 1 szklankę wody, dodaj drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i pojawi się piana. Następnie wlej mieszaninę do miski i zagnieć ciasto. Pozostaw je na 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Następnie do ciasta dodaj 0,25 szklanki wody i ponownie wyrób – będzie bardzo kleiste, wiec dodaj jeszcze łyżkę mąki.
2. Tak przygotowane ciasto rozgnieć na papierze do pieczenia formując okrągły placek. Przełóż go na kratkę do pieczenia razem z papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut.
3. Na podpieczoną pizzę nałóż koncentrat pomidorowy wymieszany z bazylią i czosnkiem. Na wierzch ułóż boczek i oliwki. Wszystko przysyp serem, a brzegi pizzy posmaruj oliwą. Piecz w temperaturze 200 stopni przez kolejne 15 minut.
Powodzenia i Smacznego!
B.





