Dzisiaj pomyślałem o przygotowaniu jakiejś ciekawej tarty. Inspiracji poszukałem w cukinii, i tak wpadłem na pomysł zrobienia placka – tarty z cukinią i kozim serem. Przepis jest bardzo ciekawą odmianą dla tradycyjnej pizzy. Przy zachowaniu kruchości ciasta, możemy użyć intensywnego w aromacie sera koziego i cukinii przełamanej cytrynową nutą. Skutkuje to powstaniem naprawdę smacznego i zdrowego dania. Do dzieła!
Składniki (dla 4 osób jako przystawka):
- mąka – 500 gram
- jajko – 2 sztuki
- masło – 300 gram
- sól – 1 łyżeczka płaska
- śmietana 18% – 2 łyżki
- ser kozi do smarowania – 150 gram
- cukinia – 1 sztuka
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie (45 minut):
1. Masło pokrój w kostkę (musi być bardzo zimne). Do miski przesiej mąkę, na jej środku zrób wgłębienie. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Ugniataj kawałki masła tak, żeby zmieszało się z mąką, ale nie połączyło w jednolitą całość. Dodaj jajko, śmietanę i sól. Zagniataj ciasto na tartę jeszcze przez 2 minuty. Uważaj, żeby masło się nie rozpuściło. Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Użyjemy tylko połowy ciasta, resztę możesz przechowywać w lodówce przez tydzień lub zamrozić na okres do 3 miesięcy.
2. Przygotowaną połowę ciasta rozwałkuj na okrągły placek grubości ok. 8mm. Ponakłuwaj widelcem i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 190 stopni. W międzyczasie pokrój cukinię na cienkie plasterki – najlepiej za pomocą szatkownicy.
3. Podpieczone ciasto pozostaw na kilka minut do ostygnięcia. Posmaruj go kozim serem i dopraw pieprzem. Na wierzch układaj plastry cukinii zaczynając od brzegu placka. Wierzch lekko posmaruj oliwą, skrop odrobiną soku z cytryny i oprósz szczyptą soli. Piecz kolejne 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Powodzenia i Smacznego!
B.





