Placki z batatów, czyli słodkich ziemniaków są przepyszną alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych. Warto dodać, że bataty są niskokaloryczne i bezglutenowe. Po odpowiednim przygotowaniu nadają się do smażenia i pieczenia. Ich słodycz jest bardzo przyjemnym dodatkiem do każdego dania. Placki z batatów przygotowałem z dodatkiem odrobiny curry, aby zaostrzyć wszechobecną słodycz. Wyszło pysznie i wbrew pozorom niezbyt tłusto. Do dzieła!
Składniki (2-4 porcje):
- słodkie ziemniaki – 1 kg
- mąka pszenna – 3 łyżki (z górką)
- jajko – 1 sztuka
- curry – 1 łyżeczka (z górką)
Przygotowanie (20 + 15 minut):
1. Bataty obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj około 15-20 minut we wrzątku (bez soli). Gotowe słodkie ziemniaki dają się bez trudu nakłuć widelcem. Bataty odlej i odparuj przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj do środka curry, jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę lub masło klarowane. Za pomocą łyżki uformuj na patelni placki. Smaż z obu stron do zrumienienia. Nie przejmuj się, że placki są dość miękkie – słodkie ziemniaki zawierają sporo wody, więc jest to normalne.
Powodzenia i Smacznego!
B.






wiesz, że nigdy nie jadłam batatów? u mnie strasznie trudno je dostać.
Poszukaj na bazarkach, w większych marketach.. NA pewno uda Ci się znaleźć!
A jaki jest koñcowy smak ? Czy przez to że bataty są słodkie danie nie wychodzi mdłe ? Daj znać to może stanę przy garnkach wieczorem!
Wychodzą dość słodkie, curry natomiast nadaje ostrości. Jest to skład bazowy więc możesz jeszcze dodać np. kumin. Polecam podać je z marynowanym imbirem z tego przepisu.