Placki z batatów – słodkich ziemniaków

placki z batata słodkich ziemniaków

Placki z batatów, czyli słodkich ziemniaków są przepyszną alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych. Warto dodać, że bataty są niskokaloryczne i bezglutenowe. Po odpowiednim przygotowaniu nadają się do smażenia i pieczenia. Ich słodycz jest bardzo przyjemnym dodatkiem do każdego dania. Placki z batatów przygotowałem z dodatkiem odrobiny curry, aby zaostrzyć wszechobecną słodycz. Wyszło pysznie i wbrew pozorom niezbyt tłusto. Do dzieła!

Składniki (2-4 porcje):

  • słodkie ziemniaki – 1 kg
  • mąka pszenna – 3 łyżki (z górką)
  • jajko – 1 sztuka
  • curry – 1 łyżeczka (z górką)

Przygotowanie (20 + 15 minut):

1. Bataty obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj około 15-20 minut we wrzątku (bez soli). Gotowe słodkie ziemniaki dają się bez trudu nakłuć widelcem. Bataty odlej i odparuj przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj do środka curry, jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj.

2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę lub masło klarowane. Za pomocą łyżki uformuj na patelni placki. Smaż z obu stron do zrumienienia. Nie przejmuj się, że placki są dość miękkie – słodkie ziemniaki zawierają sporo wody, więc jest to normalne.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Placki z batatów - słodkich ziemniaków
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 8 Review(s)

4 Replies to “Placki z batatów – słodkich ziemniaków”

  1. A jaki jest koñcowy smak ? Czy przez to że bataty są słodkie danie nie wychodzi mdłe ? Daj znać to może stanę przy garnkach wieczorem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *