Na śniadanie zdrowe i pożywne guacamole. Nie jest to zwyczajna pasta z avocado. Zielone, dobrze dojrzałe avocado połączyłem z serkiem philadelphia i dodałem czarne oliwki. Dodatkiem, który podkreślił smak guacamole był sok z cytryny. Całość jest kremowa, bardzo delikatna w smaku, doprawiona jedynie odrobiną soli i pieprzu kolorowego. Przepis na guacamole z oliwkami będzie świetnie pasował do świeżych bułek lub jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej. Obłędne smaki! Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- avocado – 1 sztuka
- oliwki czarne – 8 sztuk
- sok z cytryny – 2 łyżki
- serek philadelphia – 60 gram
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie (10 minut):
1. Avocado przekrój na pół, wyjmij pestkę i oddziel miąższ od skórki. Jeśli chcesz podać guacamole w skórkach od avocado, wydrąż je ostrożnie za pomocą dużej łyżki. Avocado pokrój w mniejsze części i przełóż do miski. Dodaj resztę składników oprócz oliwek i dokładnie zmiksuj. Na koniec domieszaj drobno pokrojone oliwki.
Powodzenia i Smacznego!
B.
