Podudzia z kurcząt w marynacie miodowo – sojowej

podudzia z kurczaka w marynacie miodowo sojowej

Kto jeszcze nigdy nie próbował mięsa w marynacie miodowo –  sojowej powinien koniecznie spróbować! Ten lekko słodki i delikatnie słony smak sosu pasuje idealnie do kurczaka. Kluczowym sekretem tego dania jest to, żeby mięso marynowało się kilka godzin. Wtedy przejdzie smakiem przypraw i będzie miękkie. Do dzieła!

Składniki (2-3 osoby):

  • podudzia z kurczaka – 7-8 sztuk
  • oliwa z oliwek – 6 łyżek
  • olej sezamowy – 4 łyżki
  • sos sojowy – 1/4 szklanki
  • miód – 4 łyżki
  • świeży imbir – 1 łyżka
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża pietruszka – pół szklanki

Przygotowanie (około 1h 10 min + 3h marynowania):

1. Przygotuj marynatę: zmieszaj oliwę, olej sezamowy, sos sojowy i miód. Dodaj posiekany czosnek i imbir oraz pietruszkę.  Tak powstałym sosem zalej mięso i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

2. Po tym czasie przełóż mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego. Piecz około godzinę w temperaturze 180 stopni. Mniej więcej w połowie pieczenia przekręć podudzia na drugą stronę, żeby się ładnie przypiekły z każdej strony. Mała uwaga: gdy mięso za mocno zacznie się przypiekać warto przykryć je folią aluminiową.

Powodzenia i smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Podudzia z kurcząt w marynacie miodowo - sojowej
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *