Kto jeszcze nigdy nie próbował mięsa w marynacie miodowo – sojowej powinien koniecznie spróbować! Ten lekko słodki i delikatnie słony smak sosu pasuje idealnie do kurczaka. Kluczowym sekretem tego dania jest to, żeby mięso marynowało się kilka godzin. Wtedy przejdzie smakiem przypraw i będzie miękkie. Do dzieła!
Składniki (2-3 osoby):
- podudzia z kurczaka – 7-8 sztuk
- oliwa z oliwek – 6 łyżek
- olej sezamowy – 4 łyżki
- sos sojowy – 1/4 szklanki
- miód – 4 łyżki
- świeży imbir – 1 łyżka
- 2 ząbki czosnku
- świeża pietruszka – pół szklanki
Przygotowanie (około 1h 10 min + 3h marynowania):
1. Przygotuj marynatę: zmieszaj oliwę, olej sezamowy, sos sojowy i miód. Dodaj posiekany czosnek i imbir oraz pietruszkę. Tak powstałym sosem zalej mięso i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
2. Po tym czasie przełóż mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego. Piecz około godzinę w temperaturze 180 stopni. Mniej więcej w połowie pieczenia przekręć podudzia na drugą stronę, żeby się ładnie przypiekły z każdej strony. Mała uwaga: gdy mięso za mocno zacznie się przypiekać warto przykryć je folią aluminiową.
Powodzenia i smacznego!
B.





