Prawdziwe meksykańskie Tacos z mięsem wołowym

tacos z mięsem wołowym

Dzisiaj w wersji dobrze przyprawionej, a jednocześnie łagodnej. Tacos z aromatycznym mięsem wołowym wymieszanym z sosem z pomidorów, słodką kukurydzą i odrobiną zeszklonej cebuli. Jako dodatek pasta z czerwonej fasoli z natką pietruszki. Na wierzch całości wylądowała odrobina czerwonej cebuli i sera mozzarella. Do dzieła!

Składniki (4-6 osób):

  • kukurydziane tacos – 12 sztuk
  • mięso wołowe mielone – 400 gram
  • pomidory w puszce – 500 gram
  • czosnek – 1 bardzo duży ząbek lub 2 średnie
  • cebula biała – 1 średnia
  • cebula czerwona – 0,5 średniej
  • papryka zielona – 1 sztuka
  • kukurydza – malutka puszka 180 ml
  • czerwona fasola – puszka 400 ml
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • ser mozzarella – 100 gram
  • przyprawa kuchni meksykańskiej – 1 łyżka
  • chilli w proszku – według uznania
  • sól – 1 łyżeczka

Przygotowanie (45 minut):

1. Białą cebulę pokrój w kostkę, czerwoną w plasterki, paprykę w paski. Czosnek przeciśnij przez praskę, natkę posiekaj. Pomidory zmiksuj.

2. Na dużą patelnię wlej odrobinę oleju, dodaj białą cebulę i czosnek. Zapal średni ogień i zeszklij składniki przez ok. 6 minut. Teraz możesz dodać mięso i nieco zwiększyć ogień. Gdy mięso się usmaży, dodaj zmiksowane pomidory i dopraw sos przyprawą kuchni meksykańskiej, chilli i solą. Sos powinien wyjść ostry i słony. Na koniec odparuj sos i dodaj do niego kukurydzę.

3. W międzyczasie zmiksuj czerwoną fasolę wraz z zalewą. Zmieszaj z posiekaną natką pietruszki. Nagrzej piekarnik do 160 stopni.

4. Tacos napełniaj kolejno składnikami: posmaruj jedną połówkę pastą z czerwonej fasoli, na dno ułóż paprykę, czerwoną cebulę, następnie sos mięsny, na wierzch wsyp starty ser. Tak przygotowane tacos ustaw pionowo jedno przy drugim i piecz w piekarniku przez max 10 minut. Tacos mają się jedynie trochę podgrzać, jeśli będą się piekły zbyt długo, zaczną rozmiękać i się rozpadną.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Prawdziwe meksykańskie Tacos z mięsem wołowym
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

One Reply to “Prawdziwe meksykańskie Tacos z mięsem wołowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *