Quesadillas z kurczakiem, warzywami i trzema serami

quesadillas z kurczakiem i warzywami

Bogato napakowane quesadillas z kurczakiem i warzywami to jeden z najprostszych pomysłów na obiad lub lunch. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a zarazem przepyszne. Dzisiaj postanowiłem je nadziać aromatycznie przyprawionym kurczakiem, papryką, oliwkami i trzema rodzajami sera. Wyszło obłędnie! Do dzieła!

Składniki (2-4 porcje):

  • placki tortilla – 4 sztuki (25 cm)
  • pierś kurczaka – 400 gram
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • sos rybny – 1 łyżka (opcjonalnie)
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • przyprawa kuchni meksykańskiej – 1 łyżka
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • oliwki czarne – 10 sztuk
  • serek wiejski – 1 opakowanie
  • świeża bazylia – 1 łyżka (użyłem cytrynowej, zwykła też się sprawdzi)
  • natka pietruszki – 1 łyżka
  • niebieski ser pleśniowy – 120 gram
  • tarty ser mozzarella – 8 łyżek
  • sól, pieprz

Przygotowanie (15 + 15 minut):

1. Pierś kurczaka pokrój na długie paski. Dopraw sosem sojowym i rybnym, octem i przyprawą meksykańską. Odstaw do lodówki na 15 minut.

2. W międzyczasie przygotuj resztę składników. Paprykę i ser pleśniowy pokrój w paski, a oliwki w grube plasterki. Serek wiejski odlej i rozmieszaj z 4 łyżkami mozzarelli oraz posiekaną natką i bazylią. Kurczaka usmaż i pokrój na kawałki w poprzek włókien.

3. Dwa placki tortilla posmaruj mieszanką serka wiejskiego, na wierzch ułóż kurczaka i resztę składników. Na samą górę wysyp po 2 łyżki sera mozzarella. Całość przykryj kolejnym plackiem. Polecam piec kilka minut (aż ser się roztopi) na grillu elektrycznym lub w piekarniku.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Quesadillas z kurczakiem, warzywami i trzema serami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *