Bogato napakowane quesadillas z kurczakiem i warzywami to jeden z najprostszych pomysłów na obiad lub lunch. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a zarazem przepyszne. Dzisiaj postanowiłem je nadziać aromatycznie przyprawionym kurczakiem, papryką, oliwkami i trzema rodzajami sera. Wyszło obłędnie! Do dzieła!
Składniki (2-4 porcje):
- placki tortilla – 4 sztuki (25 cm)
- pierś kurczaka – 400 gram
- sos sojowy – 1 łyżka
- sos rybny – 1 łyżka (opcjonalnie)
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
- przyprawa kuchni meksykańskiej – 1 łyżka
- papryka czerwona – 1 sztuka
- oliwki czarne – 10 sztuk
- serek wiejski – 1 opakowanie
- świeża bazylia – 1 łyżka (użyłem cytrynowej, zwykła też się sprawdzi)
- natka pietruszki – 1 łyżka
- niebieski ser pleśniowy – 120 gram
- tarty ser mozzarella – 8 łyżek
- sól, pieprz
Przygotowanie (15 + 15 minut):
1. Pierś kurczaka pokrój na długie paski. Dopraw sosem sojowym i rybnym, octem i przyprawą meksykańską. Odstaw do lodówki na 15 minut.
2. W międzyczasie przygotuj resztę składników. Paprykę i ser pleśniowy pokrój w paski, a oliwki w grube plasterki. Serek wiejski odlej i rozmieszaj z 4 łyżkami mozzarelli oraz posiekaną natką i bazylią. Kurczaka usmaż i pokrój na kawałki w poprzek włókien.
3. Dwa placki tortilla posmaruj mieszanką serka wiejskiego, na wierzch ułóż kurczaka i resztę składników. Na samą górę wysyp po 2 łyżki sera mozzarella. Całość przykryj kolejnym plackiem. Polecam piec kilka minut (aż ser się roztopi) na grillu elektrycznym lub w piekarniku.
Powodzenia i Smacznego!
B.





