W końcu przyszedł czas na długo wyczekiwane ravioli ze szpinakiem. Ciasto na ravioli przygotowałem z drobno mielonej semoliny (mąki z pszenicy durum). Jest to dosyć ważna zmiana w stosunku do zwykłej mąki pszennej, gdyż przygotowany makaron nabiera specyficznego smaku i przy odpowiednim ugotowaniu stawia delikatny opór przy gryzieniu. Ravioli nadziałem dosyć prostym, ale niezwykle aromatycznym farszem ze szpinaku i ricotty z odrobiną parmezanu. Całości dania dopełnił sos na bazie śmietany z wyraźną truflową nutą. Danie niezbyt szybkie w przygotowaniu, ale warte każdej spędzonej nad nim sekundy. Jest dosyć proste, a jednocześnie dostatecznie wykwintne, aby smakowało każdemu. Do dzieła!
Składniki (100 sztuk):
Ciasto:
- mąka – 500 gram (najlepiej użyć semoliny drobno mielonej)
- jajka – 3 sztuki
- woda – 0,25 szklanki
- sól – 1 łyżeczka
Nadzienie:
- świeży szpinak – 450 gram
- ricotta – 250 gram
- tarty parmezan – 3 łyżki
- cebula biała – 1 mała sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- gałka muszkatołowa – 1 płaska łyżeczka
- sól i pieprz – szczypta
Sos:
- śmietana kremówka 30% – 200 gram
- pasta truflowa – 2 łyżeczki duże
- ser gorgonzola – 200 gram (z odkrojoną skórką)
- skrobia kukurydziana lub mąka – 1 łyżka do zagęszczenia
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto wymieszaj i dokładnie wyrób na gładką masę. Będzie ono dosyć twarde i delikatnie kruche. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do odpoczęcia na 30 minut.
2. Szpinak dokładnie umyj i blanszuj na maśle klarowanym partiami. Wyłóż na sitko i odciśnij nadmiar wody. Dokładnie pokrój, żeby farsz się nie ciągnął. Cebulkę zeszklij na maśle, dodając w między czasie drobno posiekany czosnek. Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie wymieszaj w misce i dobrze dopraw. Nadzienie będzie przełamywało smak makaronu.
3. Przygotuj ravioli. Możesz w tym celu użyć wałka i specjalnych foremek lub wykrojników. Ja polecę maszynkę do makaronu, aby szybko rozwałkować dosyć twarde ciasto oraz przystawkę do robienia ravioli.
4. Przygotuj sos – wlej śmietankę do garnka i podgrzej. Dorzuć gorgonzolę pokrojoną w kostkę i poczekaj, aż ser się rozpuści. Dodaj pastę truflową i dopraw solą oraz pieprzem. Odlej pół szklanki sosu do osobnego naczynia i dodaj skrobię kukurydzianą, dokładnie wymieszaj. Dodaj przygotowaną zaprawę do gotującego się sosu nieustannie mieszając, żeby się nie porobiły grudki.
5. Ravioli gotuj w osolonej wodzie przez 4-5 minut. Powinny być al dente.
Na talerz nalej przygotowany sos i wyłóż ravioli ze szpinakiem.
Powodzenia i Smacznego!
B.