Jesień za pasem, a to oznacza sezon na jabłka i gruszki. Te owoce można wykorzystać na wiele sposobów. Dziś postanowiłem zrobić pyszne, zdrowe ciasto. Zamiast zwykłej mąki użyłem mąki pszennej razowej. Efektem jest zdrowy lekki deser. Sami spróbujcie. Do dzieła!
Składniki:
- masło w temperaturze pokojowej – 25 gram
- cukier brązowy – 50 gram
- jajka – 3 sztuki
- jogurt naturalny – 100 gram
- mąka pszenna razowa – 250g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól – 0,25 łyżeczki
- jabłko – 1 sztuka
- gruszka – 1 sztuka
- cukier puder – 0,5 płaskiej łyżeczki
Przygotowanie (15 min + 50 minut pieczenia):
1. Pokrój jabłko i gruszkę w cienkie plasterki.
2. Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
3. Zmiksuj masło, cukier i sól. Cały czas miksując dodaj jajka i jogurt. Następnie stopniowo wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Formę o wymiarach 30 x 11 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tarta, aby ciasto nie przywierało.
5. Wyłóż ciasto do formy i udekoruj plasterkami owoców według uznania.
6. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 st. około 50 minut.
7. Gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika posyp cukrem pudrem.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Wygląda naprawdę smakowicie! Muszę koniecznie spróbować 🙂