Razowe ciasto z jabłkiem i gruszką

ciasto razowe z jabłkiem i gruszką

Jesień za pasem, a to oznacza sezon na jabłka i gruszki. Te owoce można wykorzystać na wiele sposobów. Dziś postanowiłem zrobić pyszne, zdrowe ciasto. Zamiast zwykłej mąki użyłem mąki pszennej razowej. Efektem jest zdrowy lekki deser. Sami spróbujcie. Do dzieła!

Składniki:

  • masło w temperaturze pokojowej – 25 gram
  • cukier brązowy – 50 gram
  • jajka – 3 sztuki
  • jogurt naturalny – 100 gram
  • mąka pszenna razowa – 250g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – 0,25 łyżeczki
  • jabłko – 1 sztuka
  • gruszka – 1 sztuka
  • cukier puder – 0,5 płaskiej łyżeczki

Przygotowanie (15 min + 50 minut pieczenia):

1. Pokrój jabłko i gruszkę w cienkie plasterki.
2. Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
3. Zmiksuj masło, cukier i sól. Cały czas miksując dodaj jajka i jogurt. Następnie stopniowo wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Formę o wymiarach 30 x 11 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tarta, aby ciasto nie przywierało.
5. Wyłóż ciasto do formy i udekoruj plasterkami owoców według uznania.
6. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 st. około 50 minut.
7. Gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika posyp cukrem pudrem.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Razowe ciasto z jabłkiem i gruszką
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

One Reply to “Razowe ciasto z jabłkiem i gruszką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *