Nadszedł czas na pogłębienie wiedzy z każdego zakątka świata. Na pierwszy ogień poszła niezwykła kuchnia arabska. Pierwszym daniem z tej serii jest aromatyczne risotto podane z mięsem. Beduini przyrządzają takie danie używając lokalnie występujących przypraw takich jak kardamon, cynamon, kurkuma itp. W oryginalnym przepisie używa się zazwyczaj jagnięciny, którą tym razem musiałem zastąpić kurczakiem. Zapytacie zapewe jak to smakuje? Ryż ugotowany w niezwykle przyprawionym, ale delikatnym bulionie, mięso podane z jogurtem, a całość kraszona niezbędnym w tym wypadku sosem jogurtowo cytrynowym. Zresztą spróbujcie sami!
Składniki (2-4 porcje):
- masło – 1 łyżka
- biała cebula – 1 średnicy ok. 7 cm
- czosnek – 9 ząbków
- marchewka – 2 szt
- cynamon – laska ok. 6 cm
- liść laurowy – 1 szt
- goździki – 6 szt
- kardamon – 6 ziaren
- sól – 3 nieduże szczypty do smaku
- ryż arborio – 250 gram
- pierś kurczak – 350 gram
- jogurt grecki – 400 g
- sok z 1 cytryny
- świeża mięta – mała garść (14 listków)
- orzeszki piniowe – 2 łyżki (można zastąpić płatkami migdałowymi)
Przygotowanie (1h 20 min):
1. Marchewkę obierz, pokrój na 4 części. Cebulę pokrój w ćwiartki, pierś kurczaka w duże paski (3 szt). W dużym garnku rozpuść łyżkę masła na średnim ogniu. Dodaj 5 całych ząbków czosnku, cebulę, marchew, cynamon, liść laurowy, goździki, rozgnieciony kardamon i na koniec kurczaka. Całość smaż do momentu, aż kurczak będzie lekko przyrumieniony, często mieszając – ok. 8 minut. Teraz całość zalej 5 szklankami wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj dalej przez 40 minut.
2. Wyjmij mięso i pokrój je w mniejsze kawałki. Bulion przecedź przez sitko i pozbądź się warzyw i przypraw. Ryż wrzuć do garnka i zalej 3 szklankami pozostałego bulionu. Gotuj ok. 20 minut, aż stanie się miękki i kremowy. Powinien wchłonąć prawie cały bulion. Jeśli będzie zbyt gęsty i twardy, możesz dodać więcej bulionu.
3. W międzyczasie na suchej patelni upraż orzeszki piniowe, następnie przesyp je do miski. Na patelnię dodaj jogurt i kurczaka, gotuj całość na małym ogniu. Uważaj, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, bo jogurt się zważy. W misce przygotuj mieszankę soku z cytryny i przeciśnięte 4 ząbki czosnku.
4. Gdy ryż będzie gotowy wyłóż go na talerz (najlepiej na jeden duży, z którego każdy będzie mógł sobie nakładać ile chce). Na środku powstałej górki zrób wgłębienie na mięso. Nakładaj je łyżką, ale pamiętaj o lekkim odsączeniu z jogurtu. Resztę jogurtu zmieszaj z sokiem z cytryny, czosnkiem i połową posiekanych listków mięty. Odrobiną mięty posyp całe danie. Na koniec oprósz wszystko orzeszkami piniowymi. Risotto podawaj z kwaśnym sosem jogurtowym do polania (w osobnym naczyniu).
Powodzenia i Smacznego!
B.






Ja zrobię na pewno – uwielbiamy z mężem risotto 🙂 Notuję do wypróbowania. Pozdrawiam!